Locale Altele
Miercuri, 29 Noiembrie 2023
Mie, 29 Nov 2023
LocaleSportLocalInternInternaţionalAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Şoc în lumea fotbalului: Copos, Borcea, Pădureanu şi fraţii Becali trimişi în judecată de DNA
Cotidianul  - Joi, 2 Octombrie 2008
George Copos, Cristian Borcea, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gică Popescu, Gheorghe Neţoiu, Ioan Becali şi Victor Becali au fost trimişi joi în judecată de DNA, fiind acuzaţi de de evaziune, înşelăciune şi spălare de bani, în dosarul transferurilor ilegale de fotbalişti în străinătate.


Rechizitoriul procurorilor se referă la 12 transferuri ale unor fotbalişti români efectuate de la cluburile „Dinamo” Bucureşti, „Rapid” Bucureşti, „Gloria” Bistriţa şi „Oţelul” Galaţi către cluburi din străinătate, în perioada 1999 – 2005. Conform sursei amintite, o parte din banii obţinuţi din transferuri ar fi fost spălaţi prin intermediul unor firme off-shore din Olanda şi Insulele Virgine, după care ar fi ajuns în buzunarele celor opt.

Ca să recupereze prejudiciul, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra bunurilor inculpaţilor dar şi a cluburilor Dinamo Bucureşti, Gloria Bistriţa, Rapid şi Oţelul Galaţi. 

Lista iniţială avea zece nume de posibili inculpaţi, dar de pe ea au ieşit fostul preşedinte dinamovist Mircea Stoenescu, cercetat pentru transferul lui Adi Mutu de la Dinamo la Inter, şi avocatul Sică Puşcoci, pentru nereguli în ceea ce priveşte contractele unor jucători transferaţi în Coreea de Sud.

Conform procurorilor, preşedintele clubului Rapid Bucureşti, Gheorghe Copos, în cursul lunii ianuarie 1999, a ascuns contractul real de transfer al fotbalistului Cristian Dulca, în valoare de 600.000 USD, prezentând în schimb unul fals, având ca valoare a transferului suma de 120.000 dolari. În luna septembrie a anului 2003, tot Copos a înregistrat în contabilitate suma de 100.000 USD drept valoare a transferului lui Bratu Florin, contractul real fiind de 2.750.000 USD. 

În calitate de preşedinte al secţiei de fotbal de la Oţelul Galaţi, Mihai Stoica a ascuns contractul de transfer al jucătorului Arhire Iulian, având valoarea de 700.000 USD, suma anunţată de Stoica drept valoare a transferului fiind de 150.000 USD. Tot Stoica a semnat un contract de tip memorandum prin care a acceptat vânzarea drepturilor de transfer ale lui Florin Cernat către o firmă de tip off-shore din Olanda, faptă care a condus ulterior la prejudicierea clubului Dinamo Bucureşti. 

Tot potrivit DNA, în cazul transferurilor efectuate de clubul Dinamo Bucureşti, în perioada 1999-2005, Cristian Borcea, Ioan Becali şi Victor Becali au diminuat sumele de transfer ale mai multor jucători transferaţi, sume de bani care se cuveneau clubului Dinamo. Diferenţa însuşită a fost virată unor firme tip SRL din Olanda (Phoenix BV, Intermark International, ambele din Rotterdam, Van Duisboden BV, Pyralis din Amsterdam), care erau deţinute de un avocat olandez. 

Acesta, după ce-şi reţinea un comision de 2 % din fiecare sumă de transfer sustrasă, vira banii în conturile firmelor Tierney Int. Ltd., Star Advisors SA şi Star Ventures SA, toate cu sediul in Insulele Virgine Britanice, cunoscut paradis fiscal al firmelor off-shore. Ulterior, aceleaşi sume de bani erau trimise la diverse bănci din Europa (Gibraltar, Luxemburg, Elveţia), iar de aici, din contul personal al lui Ioan Becali, au fost transferaţi în conturile aparţinând lui Victor Becali din România. Acesta din urmă a efectuat retrageri în numerar din aceste conturi în cuantum de 4,5 milioane euro.

Conform rechizitoriului, între Gheorghe Copos, Cristian Borcea, Ioan Becali şi Victor Becali, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu şi Gheorghe Neţoiu au avut loc transferuri bancare din sumele sustrase, banii fiind viraţi reciproc, în conturile personale, fără justificare (împrumuturi fictive, „transferuri bancare incidentale” – concept inexistent în activitatea bancară). 

În calitate de preşedinte al clubului Gloria Bistriţa, Jean Pădureanu, la solicitarea inculpaţilor Ioan Becali şi Victor Becali, a acceptat vânzarea drepturilor de transfer ale jucătorilor Ionel Ganea şi Lucian Sânmărtean în favoarea firmelor olandeze de tip SRL Phoenix şi Intermark. În acest mod, transferul lui Ionel Ganea, în valoare totală de 2.000.000 USD a fost diminuat la suma de 600.000 USD - sumă înregistrată în contabilitatea clubului bistriţean, iar transferul lui Sânmărtean Lucian, în valoare totală de 600.000 USD, a fost înregistrat în fals ca fiind de 300.000 USD, inculpatul primind în contul personal suma de 105.000 USD de la firma Intermark. 

La transferul lui Lucian Sânmărtean, menţionat mai sus, a participat şi Gheorghe Popescu (la acea vreme angajat al firmei Becali Sport). Acesta a virat banii plătiţi de clubul Panathinaikos Atena în contul firmei Intermark din Olanda. Acelaşi inculpat, alături de Copos şi Ioan Becali, a contribuit la falsificarea sumei de transfer în cazul lui Bratu Florin, încasând circa 1.600.000 USD din valoarea totală de 2.750.000 USD a transferului, sub forma de împrumut şi în numele firmei Becali Sportsusţin procurorii. 

Potrivit comunicatului de joi, Gigi Neţoiu, semnatar al transferului lui Dan Alexa din anul 2004, a solicitat clubului chinez Beijing Guoan virarea sumei de 403.000 euro din valoarea totală a transferului de 730.000 euro, în contul firmei olandeze de tip SRL Pyralis. Prin această manevră financiară, inculpatul sus-menţionat împreună cu inculpaţii Borcea şi Ioan Becali au prejudiciat clubul Dinamo, în contul căruia a ajuns ca sumă totală de transfer doar 327.000 euro, mai arată procurorii. În vederea recuperării prejudiciului, s-a instituit sechestru asigurator asupra bunurilor şi conturilor celor opt persoane trimise în judecată şi ale cluburilor Dinamo Bucureşti, Gloria Bistriţa, Rapid Bucureşti şi Oţelul Galaţi. 

Conform DNA, dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dată fiind calitatea de senator a lui Copos.
Tags: becali  copos  borcea  dna  
4083 vizite
Distribuie pe