Locale Altele
Joi, 25 Aprilie 2024
Joi, 25 Apr 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentLocaleInternInternaţionalCelebrităţiPink BlogŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Povestea lui Ionel şi Juliska
Florin Răchitan  - Vineri, 8 Octombrie 2010

A fost odată ca niciodată, pe tărâmul de basm de dincoace de Podul Galben, în Micro 16, trăiau un prinţişor, Ionel, şi o prinţesă, Juliska. Erau de-o şchioapă când părinţii lor, tăticul Mesaroş şi tăticul Kortvelyessy, cunoscuţi în toată Secţia 4 de la Unio ca „Împăraţii” fiindcă reuşeau să facă nu mai puţin de 13 cărucioare din două tone de fier, au legat o prietenie pe viaţă.

 

Se întâmpla în zilele de relax de după Revoluţie, când cei doi Împăraţi, sorbind din sticla de Săniuţă ascunsă după strungul HC12, au căzut de acord să-şi combine cumva odraslele, pentru ca la bătrâneţe să poată să şadă liniştiţi pe dig, la un mic, la un grătar, la o bere, alea-alea, colo-colo…


 

La ideea năstruşnică ce i-a venit tăticului Mesaroş, celălalt Împărat a răspuns doar „noa binye”, pecetluind astfel soarta pruncilor.

 

N-a trecut mult şi cei doi copilaşi băteau aleile cartierului, ţinându-se de mânuţe, în căutarea tăticilor rătăciţi la Cafe Bar Alice, în timp ce mămicile lor urmăreau cu sufletul la gură, bineînţeles tot împreună, drama interminabilă a sclavei Isaura, de la cinci la cinci jumate, „la unguri”. Mămica Mesaroş era Erzsike, în timp ce împărăteasa Kortvelyessy era cunoscută ca Viorica de toate vecinele din bloc.

 

Apoi, de Crăciun, când au primit cadou primele telefoane mobile cu video, Ionel şi Juliska şi-au dat prima guriţă, ascunşi în uscătorie în cele câteva ore în care mămica Mesaroş „a fugit până la vecini” să le ducă nişte cozonaci cu nucă. Tinereii şi-au făcut şi poze cu mobilu, iar noaptea îşi trimiteau SMS-uri înfocate după câte-un episod erotique de pe M6.

 

Vremea trecea, copiii creşteau văzând cu ochii, iar în timp ce Ionel lua bătaie nu numai de la jmekeraşii din faţa blocului, ci şi de la ţăranii din Vetiş adunaţi în faţă la BoraBora, aleasa inimii sale îşi făcea poze în faţa oglinzii, într-o bluziţă luată la ofertă de la New Yorker. De-altfel, Juliska era o prinţesă talentată, i-a şi apărut poza pe ultima pagină a unui ziar local, în care a declarat că hobby-urile ei sunt discoteca şi zacusca.

 

A venit şi vremea în care Ionel studia pe net cât era ziua de lungă oferta de Golf 3, visând să-şi deschidă şi el parc auto între Dorolţ şi Petea, cum a făcut unchiu-său întors din Portugalia.
 

 

Frunzele de toamnă se aşterneau pe Aleea Proiectantului când Juliska, elevă serioasă de Kolcsey, a început lecturarea primei cutii cu volume de Wass Albert, în timp Ionel, înscris la şcoala vecină, studia foarte serios cele mai noi scheme ale jmekerilor din Centru, visând să-l ia şi pe el în bemveuri, „să facă sensul” roată parcului. Ca să nu uităm un detaliu important, în această perioadă împărăteasa tanti Erzsike s-a înscris la cursurile de Marketing şi Compoturi de la Goldiş, să aibă şi Majestatea Sa o diplomă, că ce-i sigur e sigur.

 

Într-o bună dimineaţă, însă, iubăreţii s-au trezit despărţiţi de un gard uriaş, ce a crescut peste noapte până la cer, condamnând sufletele îndrăgostite la dor mistuitor şi mozoleală prin ochiurile de sârmă. Ţesăturile fine ale puloverelor Kenvelo, luate la promoţie, mângâiau inoxul rece al gardului într-o încleştare spasmodică a trupurilor fierbinţi. Degeaba.

 

Într-o zi tristă de miercuri, prinţesa Juliska, în haine cernite, cu fustiţă neagră ca tăciunele ce se străduia să acopere măcar o părticică din „horijnia” moştenită de la bătrâna împărăteasă, a ieşit în faţa colegilor săi, în zi de doliu naţional, pentru a recita o poezie patriotică tulburătoare, iar prinţul inimii ei, Ionel, o privea cu jind de peste gard. Trăgând un fum zdravăn din ţigara pe care o păstra încă de la ora de Mate, prinţişorul s-a jurat că fermecătoarea Juliska va fi a lui şi numai a lui, chiar dacă nu va câştiga la SuperBingo în viitorul apropiat.

 

Atunci au ieşit căpcăunii din ascunzătorile lor, aruncând cuvinte de ocară peste gard, iar Ionel, cu inima grea, nu putea să facă altceva decât să se întrebe „Ce poola mea?” şi să-şi mai aplice o doză de gel în freză. În acel moment, unul dintre fraţii săi de sânge a aruncat peste gard un „adidas” Reebok, modelul de anul trecut, spre disperarea lui Ionel, care, cu inima împietrită, îl trimitea pe fârtatul său în p… mă-sii. Efectul a fost imediat: miresmele din Reebok i-au făcut pe majoritatea „duşmanilor” să leşine pe loc, dar Juliska, rezistând eroic, şi-a încheiat poemul strigând, cu pumnul ridicat spre cer „Aici vieţuim şi murim, în vecii vecilor, Amin”!


 

Ionel strângea în pumni bricheta Zippo şi scrâşnea din dinţi la gândul că dascălii vitregi încearcă să-l despartă cu un gard de bunăciunea vieţii sale. Dar totul e bine când se termină cu bine: pe Juliska o mai durea capul puţin după-amiază, de grija pentru naţia sa condamnată la pustiire, dar spre seară deja se bălăngănea în braţele prinţişorului, în Groapa lui Gyuszi, jurându-şi unul altuia că, de acum înainte, nu-i va mai despărţi nici un gard blestemat şi nici conjunctura politică internaţională. Şi-am încălecat pe-o şa şi v-am spus povestea aşa…

 

P.S. Povestea asta ne-au spus-o Szatmarisracok la o bere, făcând aluzie, bineînţeles, la incidentele de miercuri din curtea Colegiului Naţional „Ioan Slavici”. Când am văzut fotografiile realizate la faţa locului, prima imagine cu care le-am asociat a fost Fâşia Gaza.

 

Ştim că jmekeraşilor de la Slavici le lipseşte o sfântă mânie proletară de la tăticul Mesaroş pentru prostiile pe care le-au făcut, dar dorim să transmitem un mesaj şi conducerii Colegiului Naţional „Kolcsey Ferenc” care a avut ideea năstruşnică de a pune un gard metalic în mijlocul unei curţi comune a celor două şcoli, dovedind că nu a învăţat nimic din istorie.

 

Parafrazându-l pe ultimul preşedinte cu coae al americanilor, Ronald Reagan, la discursul rostit în 1987 în faţa Porţii Brandenburg din Berlin, îi spunem şi noi directoarei de la Kolcsey: „Mrs. Pataki, tear down this wall”!




5184 vizite
Distribuie pe