Locale Altele
Sambata, 18 Mai 2024
Sam, 18 Mai 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Careienii protestează cu graffiti împotriva primarului Eugen Kovacs
Florin Răchitan  - Marti, 12 Martie 2013

Scandal mare în micul Carei, cum obişnuiesc să scrie colegii noştri de la un ziar local. Locuitorii oraşului s-au trezit marţi dimineaţa cu inscripţii împotriva primarului Eugen Kovacs pe mai multe clădiri din zona centrală, după ce inscripţii asemănătoare apăruseră în urmă cu câteva săptămâni şi pe clădirile din Piaţa Agroalimentară.

 

Toate mesajele sunt scrise în limba maghiară şi par a fi opera unor cetăţeni care protestează astfel împotriva tăierii copacilor şi a ceea ce consideră ei a fi distrugerea spaţiilor verzi la ordinul conducerii Primăriei Carei.

 

Site-ul local Buletin de Carei a publicat un amplu reportaj despre acest fenomen, precizând că „în perioada in care se pune accent pe împădurire, pe impiedicarea defrişărilor, primarul Eugen Kovacs  culcă la pământ arbori falnici, dar şi mai putini impunători, din raţiuni numai de el ştiute.

 

Nici nevinovatele sălcii de lângă băncuţele din cartiere, sub care se adăposteau de razele soarelui pensionari sau copii, nici alte specii din statiile de microbus, la fel de utile in perioadele caniculare nu au scăpat de drujba celor doi primari, membri ai UDMR Carei.

 

Etnicii maghiari, care trăiesc de secole impreună cu cei români din localitate, familiile mixte numeroase fiind dovada bunei convietuiri, si-au exprimat dezamăgirea si dezacordul pentru acţiunile intreprinse de primarul Kovacs, care detine si functia de presedinte al  UDMR Carei”.

 

Se pare că localnicii din Carei sunt îngrijoraţi şi pentru presupusa îndatorire a oraşului, suspectându-i pe cei din conducerea primăriei că ar fi contractat credite bancare pentru lucrările de reamenajare a spaţiilor verzi, inclusiv pentru „şantierul” amenajat în jurul Monumentului Ostaşului Român exact în ziua în care personalităţile culturale şi politice ale judeţului au sărbătorit acolo Centenarul Vida Geza.

 

Câteva din mesajele scrise pe pereţi, în traducere liberă: „Copacilor, tremuraţi! Vine Kovacs cu securea!”, „Kovacs pleacă, datoriile rămân”, „Întrebaţi poporul!”, „Opriţi tăierea copacilor!”, „Kovacs, tu să tai doar arborii pe care i-ai plantat tu!” etc.

 

Contactat de SM Online, primarul Kovacs Eugen a recunoscut că au fost probabil deficienţe în comunicarea acţiunilor întreprinse de Primăria Carei pentru reamenajarea spaţiilor verzi şi a promis că va oferi lămuriri în cel mai scurt timp posibil, prin intermediul mass-media, pentru ca toţi careienii să înţeleagă ce se întâmplă.

 

El a explicat că lucrările aflate în desfăşurare se execută în cadrul unui proiect cu finanţare europeană în valoare de peste 100.000 de euro, deci nici vorbă de credite bancare şi îndatorarea bugetului municipiului, iar scopul este reamenajarea spaţiilor verzi din zona centrală şi din cartiere, inclusiv prin îndepărtarea unor copaci bătrâni, uscaţi sau care nu se potrivesc în spaţiile respective.

 

În realizarea proiectului european există termene de execuţie, pe care Primăria trebuie să le respecte, de aceea se lucrează concomitent în mai multe zone ale oraşului şi fiecare arbore tăiat va fi înlocuit cu pomi tineri, ce urmează să fie plantaţi în această primăvară.
 

 

„Ştiu că există un grup de cetăţeni nemulţumiţi, fie din cauza faptului că nu au fost informaţi cum se cuvine şi nu ştiu exact ce se întâmplă în această perioadă, fie din cauza faptului că unii se opun mereu oricărei iniţiative a conducerii Primăriei şi sunt manipulaţi de unele grupuri de interese, însă vreau să liniştesc pe toată lumea că nu e vorba de masacrarea copacilor sau distrugerea zonelor verzi din Carei, iar rezultatul va fi şi pe placul lor după ce vom termina toate lucrările” – a declarat primarul Kovacs Eugen.

3008 vizite
Distribuie pe