Locale Altele
Joi, 21 Ianuarie 2021
Joi, 21 Ian 2021
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Diabetul face ravagii la Satu Mare
Florin Răchitan  - Vineri, 15 Noiembrie 2013

Reprezentanţii Clubului Lions „Someş” Satu Mare au prezentat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, rezultatele parţiale ale acţiunii anuale de depistare a diabetului zaharat în rândul sătmărenilor, pe care au organizat-o joi la Casa de Cultură a Sindicatelor.

 

Nu mai puţin de 660 de sătmăreni şi-au făcut teste gratuite cu această ocazie, iar primele rezultate sunt îngrijorătoare.

 

Potrivit celor declarate de şeful Centrului de Diabet Zaharat din cadrul Spitalului Judeţean, dr. Iosif Szilagyi, peste 60% dintre cei înscrişi au fost supraponderali sau obezi şi peste 36% suferă de hipertensiune arterială, elemente ce cresc considerabil apariţia diabetului.

 

De-altfel, în urma primelor teste au fost depistaţi 11 bolnavi de diabet, dar doctorul Szilagyi crede că numărul acestora va creşte după ce se vor afla, săptămâna viitoare, rezultatele testelor de laborator pentru stabilirea nivelului de colesterol din organismul fiecăruia.

 

Fondatorul Clubului Lions „Someş”, Ioan Trifu, şi directorul actual al clubului, Claudiu Figula, au anunţat că la mijlocul lunii decembrie vor mai face un screening de diabet, de data aceasta în rândul elevilor de la Liceul Teologic „Ham Janos”, după ce în anii trecuţi au făcut asemenea acţiuni la alte licee din oraş.

 

De asemenea, vor continua programele de depistare a problemelor oftalmologice cauzate de predispoziţia la afecţiuni cardiovasculare în rândul copiilor de la mai multe şcoli şi grădiniţe din Satu Mare, iar copiii bolnavi de diabet vor participa la o tabără de recreere la Tăşnad, toate costurile urmând să fie suportate de sponsorii Clubului Lions „Someş”.

890 vizite
Distribuie pe