Locale Altele
Joi, 18 Aprilie 2024
Joi, 18 Apr 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Campanie împotriva discriminării persoanelor vulnerabile social
Florin Răchitan  - Sambata, 21 Martie 2015

Campania anti-discriminare a Asociaţiei Stea a început sâmbătă seara, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Satu Mare, cu o expoziţie de desene şi un spectacol de caritate.

Și în acest an, Asociația Stea mobilizează comunitatea locală în lupta anti-discriminare a personelor aflate în dificultate, invitând sătmărenii să participe la o serie de evenimente publice care se vor desfășura în perioada 21 - 27 martie 2015 în scopul combaterii inegalităţilor sociale, a sărăciei şi excluziunii prin cetățenie activă și solidaritate.

În realizarea activităților din cadrul campaniei sunt implicați 60 de copii și tineri, beneficiari ai programelor educaționale din cadrul Centrului de zi al Asociației Stea, 30 de voluntari, reprezentanti ai 26 de organizații și instutuții membre ale Grupului de lucru inter-sectorial pentru prevenirea și combaterea excluziunii sociale – GIPEX, parteneri, oameni de cultură și susținători ai organizației noastre care au decis să se alăture acestei cauze pentru a construi împreună o comunitate mai bună pentru copiii noștri.

La inițiativa Ioanei Amalia Kerekeș, Asociatia Teatrală “Genesis”, cu sprijinul Teatrului de Nord, Uniunii Artiștilor Plastici, Muzeului Județean Satu Mare, Filarmonicii „Dinu Lipatti”, Casei de Cultură a Sindicatelor și Inspectoratului Școlar Satu Mare, a pus în scenă piesa de teatru “Oscar si Tanti Roz”, dramatizare după romanul omonim al lui Eric-Emmanuel Schmitt, în regia Ianei Frezia Oprișa-Sulyok.

În conferinţa de presă ce a precedat spectacolul, preşedintele Asociaţiei Stea, Cristina Bala, iniţiatoarea Ioana Amalia Kerekeş şi profesoara Cristina Gloria Oprişa au vorbit despre campanie şi despre evenimentele culturale din seara de sâmbătă.

Astfel, seara de excepție a continuat cu un recital susținut de pianistul Balasko Balazs și violonistul Dan Răceu, dar înaintea spectacolului au fost premiate lucrările participante la concursul de creație “Sub Steaua Prieteniei”, la care au participat copii din mai multe școli și grădinițe din Satu Mare, transmițând prin intermediul lucrărilor viziunea lor despre o lume mai bună.

În cursul săptămânii viitoare, toate desenele vor putea fi admirate în cadrul unei expoziții speciale organizate la Muzeul Județean din Satu Mare. Un procent de 10% din fondurile care au fost colectate în cadrul spectacolului de sâmbătă va fi donat către actrița Viorica Botar, care se luptă cu o boală cumplită.

Marș anti-discriminare

Un marș antidiscriminare menit să atragă sătmărenii în susținerea grupurilor vulnerabile va avea loc în data de 24 martie. Marșul va porni la ora 13.30 de pe platoul din Piața 25 Octombrie și va urma traseul: pasajul Corneliu Coposu - Parcul Central - pasajul Corneliu Coposu. La marș și-a anunțat participarea și Mirela Retegan, fondatoarea Găștii Zurli iar alături de ea sunt așteptate autoritățile locale, parteneri, elevi, voluntari și alți sătmăreni care doresc să-și manifeste solidaritatea cu această cauză. Participanții sunt încurajați să pregătească pancarte cu mesaje anti-discriminare.

Competiție de fotbal „Cupa anti-discriminare 2015”

Campania antidiscriminare va continua în data de 25 martie cu o competiţie sportivă între copiii și tinerii la risc şi elevii din unităţile de învăţământ din Satu Mare care va avea loc în sala de sport a Scolii Generale „Ion Creangă” din Satu Mare, începând cu ora 15.00.

„Promovarea demnității și valorii oamenilor”

Acesta este titlul a două evenimente organizate de către Colegiul Național al Asistenților Sociali, unitatea teritorială Satu Mare, la care ne alăturăm în data de 26 martie împreună cu alte ONG-uri și instituții sătmărene din domeniul asistenței sociale. Este vorba de două acțiuni ce urmează a fi realizate în cadrul Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Satu Mare și Colegiului Național „Doamna Stanca” din Satu Mare folosind metoda „biblioteca vie” pentru a informa elevii de la profile socio-umane cu privire la activitățile ce se realizează în domeniul asistenței sociale în Satu Mare și posibilitățile de implicare prin voluntariat, ca un prim pas spre o posibilă viitoare carieră în acest domeniu.

„Mesajul meu anti-discriminare”

Campania se va încheia vineri, 27 martie 2015 printr-o acțiune stradală organizată de voluntarii Asociației Stea care vor oferi trecătorilor posibilitatea de a transmite mesaje anti-discriminare prin intermediul unui panou mobil. Mesajele vor fi fotografiate și transmise pe scară largă prin intermediul mijloacelor de comunicare online.

Campania “Antidiscriminare a grupurilor vulnerabile” se desfășoară în cadrul proiectului „Parteneriat inter-sectorial – baza serviciilor sociale de calitate”, implementat de către Asociaţia Stea în parteneriat cu Serviciul Public de Asistenţă Socială Satu Mare, Poliţia Locală a Municipiului Satu Mare şi Direcţia de Evidenţă a Persoanelor aflată în subordinea Consiliului Local Satu Mare, în perioada 16 mai 2014 – 30 aprilie 2016. Proiectul este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul programului Fondului ONG în România (www.fondong.fdsc.ro). Bugetul proiectului este de 211.326,61 Euro, din care 186.160,36 Euro finanţare nerambursabilă şi 25.166,25 Euro contribuţia Asociaţiei Stea şi a partenerilor săi.

2990 vizite
Distribuie pe