Locale Altele
Duminica, 18 Aprilie 2021
Dum, 18 Apr 2021
Case distruse şi dealuri care o iau la vale, la Babţa
SMV, Ciprian Fabian, Florin Răchitan  - Miercuri, 1 Aprilie 2009

Începând cu anii ’70, sătenii din Babţa trăiesc cu spaima că în orice clipă se pot prăbuşi peste ei acoperişurile caselor.

Alunecările de teren s-au intensificat mai ales în ultimii ani, iar trei case din sat au devenit recent nelocuibile din cauza crăpăturilor periculoase din pereţi.

Familiile Pop, Crişan şi Mihali au fost nevoite să se mute pe la rude, iar acum aşteaptă ajutor de la Primăria Bogdand, de care aparţine satul Babţa, primind promisiuni că în viitorul apropiat se vor putea muta în case noi.

 

În cursul zilei de marţi, o echipă a autorităţilor judeţene, din care au făcut parte prefectul Radu Giurca, subprefectul Octavian Lazin, preşedintele Consiliului Judeţean, Csehi Arpad, inspectorul-şef al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, colonelul Iulian Burz, directorii Electrica şi al Serviciului de Gospodărire a Apelor, Mircea Tămaş, respectiv Cornel Merce, arhitectul şef al judeţului, Aurelian Gheorghiu, Dan Stegerean din partea Inspectoratului de Stat în Construcţii, precum şi alţi specialişti s-au deplasat în satul Babţa, cu scopul de a evalua la faţa locului pagubele produse de recentele alunecări de teren, dar şi de a stabili măsurile pe termen scurt şi lung care trebuie luate pentru rezolvarea problemei.

Au vizitat toate casele afectate de alunecări, precum şi biserica din sat, ai cărei pereţi au fost, de asemenea, afectaţi, şi au discutat cu fiecare familie în parte.

Preşedintele Árpád Csehi a declarat că săptămâna viitoare o firmă specializată va începe întocmirea unui studiu privind zonele de risc din satul Babţa. Studiul, care va fi finalizat în luna iunie, va oferi soluţii şi va stabili costurile pe care le implică stabilizarea şi înlăturarea alunecărilor de teren.

Firma va realiza studii similare şi pentru Bogdand şi Ser, unde s-au produs, de asemenea, alunecări de teren. Árpád Csehi se teme că pentru înlăturarea efectelor alunecărilor de teren va fi nevoie de o sumă uriaşă şi că strămutarea celor afectaţi ar putea fi cea mai bună soluţie.

 

Săptămâna aceasta, Consiliul Judeţean Satu Mare va vira Primăriei Bogdand 100.000 de lei pentru ajutorarea imediată a familiilor afectate de alunecările de teren, prefectul Radu Giurca recomandând primarului Aurel Bojan să fie atent cu împărţirea acestei sume pentru a nu crea nemulţumiri în rândul familiilor afectate.

Totodată, primarul va trebui să identifice cât mai rapid case pe care Primăria să le achiziţioneze, pentru a le oferi apoi sinistraţilor.

 

Cu acest prilej au fost vizitate şi casele din Bogdand afectate de alunecările de teren şi a fost abordată şi problema pârâului Maja, care în vara anului trecut a inundat mai multe gospodării din Bogdand. Preşedintele Árpád Csehi a afirmat că pe lângă sumele alocate de Consiliul Judeţean Satu Mare pentru construcţia unui dig, ar trebui executate lucrări hidrotehnice suplimentare.

Tags: babta  alunecari  teren  
4265 vizite
Distribuie pe