Locale Altele
Miercuri, 26 Februarie 2020
Mie, 26 Feb 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Seminar despre economia socială pentru tinerii străzii
Asociația STEA  - Miercuri, 20 Aprilie 2016

Numeroși reprezentanți ai autorităților locale, ai unor ONG-uri și instituții, dar și oameni interesați să sprijine activitățile de horticultură au răspuns invitației de a participa la „Seminarul de promovare a economiei sociale și dezvoltare de parteneriate” organizat marți de către Asociația Stea în parteneriat cu Serviciul Public de Asistență Socială Satu Mare și Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Satu Mare, în sala de conferințe a Hotelului Astoria din Satu Mare.

Principalul obiectiv al acestui eveniment a fost promovarea economiei sociale ca răspuns eficient la problematica sprijinirii incluziunii profesionale a persoanelor din grupuri vulnerabile prin crearea de locuri de muncă inovatoare și flexibile adaptate nevoilor acestora și facilitarea dezvoltării de parteneriate între factorii interesați din acest domeniu.

Evenimentul a debutat cu prezentarea susținută de Cristina Bala, director al Asociației Stea, a rezultatelor obținute în perioada 2014 – 2016 prin proiectul „Start pentru integrare socială prin muncă”, finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România ce a asigurat creșterea adaptabilității pe piața muncii a 47 de persoane fără adăpost din Satu Mare.

Elementul central al proiectului îl reprezintă un program de terapie prin horticultură care a permis beneficiarilor să treacă printr-o experienţă similară muncii în condiţii protejate dezvoltându-și abilități și mecanisme de adaptare cerințelor specifice din câmpul muncii.

În cadrul proiectului, Asociația Stea a înființat două grădini dotate cu solarii, în care tinerii au învăţat să cultive legume, plante aromatice şi flori respectând principiile agroecologiei. Implementarea proiectului a fost posibilă cu sprijinul autorităților locale ce pun la dispoziția Asociației Stea terenul necesar dezvoltării activităților, dar un rol important îl joacă și parteneriatul public-privat funcțional stabilit cu cele două instituții care au sprijinit Asociația Stea în diferite etape cheie ale proiectului.

Pe baza experienței acumulate, Asociația Stea pregătește începând cu vara anului 2016, inițierea unei activități de economie socială care să permită comercializarea produselor cultivate în grădinile Stea, iar pe termen lung scopul urmărit este de acela de a crea locuri de muncă pentru susținerea activă a incluziuni sociale prin muncă a persoanelor marginalizate.

La seminar au fost invitați să prezinte modele de bună practică, provocări și oportunități din domeniul economiei sociale alți patru reprezentanți ai unor organizații, firme și instituții cu experiență relevantă din Satu Mare, Baia Mare și Cluj-Napoca.

În prezentarea sa  „Cadrul legislativ privind economia socială în România și oportunități de finanțare”, Ovidiu Ilea, director executiv Innovation Human Resources, consultant de business și trainer din Cluj Napoca, a expus mai pe larg semnificația conceptului de economie socială, familiarizând auditoriul cu noțiunile esențiale pentru înțelegerea acestui domeniu prea puțin cunoscut la noi în țară.

Florian Sălăjeanu, președintele Asociației Profesionale Neguvernamentale de Asistență Socială ASSOC Baia Mare, a transmis „Lecții învățate din POSDRU pentru finanțarea intreprinderilor sociale”, prin prezentarea unor aspecte concrete din funcționarea numeroaselor structuri de economie socială create de ASSOC în diferite zone din țară, cu activitate în multiple domenii și care oferă locuri de muncă în condiții protejate pentru peste 400 de persoane vulnerabile.

De interes major au fost discuțiile generate cu participanții la seminar pe seama provocărilor pe care le ridică funcționarea unor astfel de structuri în condițiile legislației actuale, care este considerată a fi lacunară și care nu are deoacamdată norme de aplicare.

În cea de a doua parte a evenimentului, Tucu Radian, reprezentant al Agenției Județeane pentru Ocuparea Forței de Muncă Satu Mare, a trecut în revistă măsurile de stimulare a angajării persoanelor din categorii vulnerabile care se acordă prin intermediul AJOFM, iar Szilagyi Ivett-Ildiko a prezentat modelul de bună practică al Asociației Freres Europa, ce asigură un număr de 40 de locuri de muncă în condiții protejate pentru tineri din categorii vulnerabile prin magazinele Emaus.

„Seminarul a oferit o excelentă oportunitate de dialog între factorii interesați de domeniul economiei sociale: furnizori de servicii sociale, reprezentanți ai mediului de afaceri și ai autorităților publice, oameni din comunitate. Am avut bucuria de a primi asigurări din partea multor participanți cu privire la interesul de a cumpăra legumele ce urmează să fie valorificate de Asociația Stea, iar ASSOC Baia Mare ne-a făcut o propunere de dezvoltare a unui parteneriat prin care să preia produsele ce nu vor putea fi vândute clienților individuali la nivel local. Tuturor le mulțumim pentru implicare și contăm pe sprijin pentru acest nou pas pe care îl facem împreună în direcția misiunii de a susține incluziunea socială a persoanelor marginalizate prin măsuri concrete de integrare în muncă” - a declarat Cristina Bala, director al Asociației Stea.

Acest eveniment a fost realizat în cadrul proiectului „Start pentru incluziune socială prin muncă” care este realizat de către Asociaţia Stea în parteneriat cu Serviciul Public de Asistenţă Socială Satu Mare şi Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Satu Mare în perioada 1 aprilie 2014 – 30 aprilie 2016. Proiectul este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România (www.fondong.fdsc.ro).

Tags: seminar  economie  sociala  asociatia  stea  
539 vizite
Distribuie pe