Locale Altele
Duminica, 3 Decembrie 2023
Dum, 3 Dec 2023
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Terapii în aer liber pentru copiii cu nevoi speciale, la Ardud Vii
Centrul Fericitul Scheffler Janos  - Miercuri, 10 August 2016

În decursul a două săptămâni, Centrul Fericitul Scheffler János a organizat trei tabere de dezvoltare intensivă în Ardud Vii, pentru a oferi şi altfel de stimuli copiilor cu întârzieri în dezvoltare şi celor cu nevoi speciale.

De trei ani, în fiecare vară, Centul Fericitul Scheffler János organizează tabere de dezvoltare intensivă copiilor care în timpul anului frecventează terapiile specifice. Taberele se numesc intensive deoarece terapeuţii sunt împreună cu copiii timp de 8, respectiv 24 de ore pe zi.

În acest an, toate taberele au fost organizate în Casa Comunitară Helga Winter din Ardud Vii: între 25-29 Iulie pentru copii mai mari, punându-se accent pe formarea autonomiei lor personale, iar între 1 şi 5 August o tabără cu exerciţii TSMT pentru copii cu vârsta preşcolară şi, în paralel, o altă tabără în care copiii erau însoţiţi şi de părinţii lor.

Coordonatorul de specialitate a Centrului, Fazekas Brigitta, susţine că taberele sunt ocazii bune pentru ca terapeuţii să cunoască copiii mai bine, dar nu numai... În aceste săptămâni, copiii cu întârzieri în dezvoltare se găsesc într-un cadru neobişnuit pentru ei, cu multe provocări, la care ei trebuie să găsească răspunsuri. Pe lângă terapii, de fiecare dată a existat şi timp liber, în care copiilor le erau organizate situaţii în care ei trebuiau să se interacţioneze, să socializeze. Terapeuţii erau tot timpul alături de ei și îi ajutau când era nevoie.

"Copiii au ieşit din mediul lor structurat şi s-au întâlnit cu situaţii noi. Au rezolvat singuri sau în grup multe probleme, au trecut peste obstacole la care altfel, în sala de terapii, ar fi renunţat" - spune Fazekas Brigitta.

Fiecare tabără a avut un scop anume, astfel în prima săptămână copiii de 7-15 ani au încercat să dobândească abilităţi necesare pentru rutina de fiecare zi, pentru autonomia lor personală: să se spele, să se îmbrace, să facă curăţenie...

În a doua săptămână un grup s-a pregătit pentru integrarea în mediul şcolar prin exerciţii de psihopedagogie şi de TSMT, iar un alt grup avea multe programe în care părinţii trebuiau să ia parte în exerciţii de dezvoltare, specialiştii încercând să-i sensibilizeze cu privire la probleme şi totodată terapeuţii au încercat să-i includă în procesul de dezvoltare a copiilor lor, respectiv în planificarea timpului liber al acestora.

Se poate trage concluzia că taberele din acest an au cuprins un spectru mult mai larg decât cele anterioare - prin numărul beneficiarilor, dar şi prin înmulţirea efectului pozitiv cu includerea părinţilor. Iar experienţele pozitive duc la o conturare mai bună a activităţilor Centrului Fericitul Scheffler János, la accentuarea importanţei organizării taberelor şi mai des în viitor.

2096 vizite
Distribuie pe