În perioada 16 - 22 septembrie 2016, sub deviza „Mobilitate inteligentă. Economie puternică", se desfăşoară a XV -a ediţie a „Săptămânii mobilităţii europene".
Aceasta îşi are originea în iniţiativa „În oraşe, fără maşini" din Franţa anului 1998. De atunci, aproape 2.000 de oraşe europene şi peste 100 de milioane de cetăţeni s-au alăturat acestei acţiuni, ceea ce a făcut ca mişcarea să se transforme în "Săptămâna mobilităţii europene"
În anul 2002, Comisia Europeană a preluat ideea şi a iniţiat "Săptămâna mobilităţii europene" cu scopul de a conştientiza publicul european în privinţa factorilor agresivi pentru mediu, primul dintre aceştia fiind traficul urban.
Cei mai mulţi cetăţeni ai Uniunii trăiesc în oraşe şi peste 85% din produsul intern brut al Uniunii Europene este generat de mediul urban, acesta fiind motorul economiei europene. O mobilitate urbană sustenabilă - care să permită oamenilor şi bunurilor să circule liber, în siguranţă, cu protejarea mediului înconjurător - este crucială pentru calitatea vieţii noastre şi pentru sănătatea economiei.
În această săptămână, cetăţenii întregului continent sunt invitaţi să participe la manifestări care să promoveze modalităţile de transport nepoluante sau mijloacele de transport în comun, cu scopul conştientizării asupra impactului negativ pe care îl are traficul auto asupra mediului înconjurător şi a sănătăţii umane.
În acset an APM Satu Mare în parteneriat cu Primăria Satu Mare, Primăria Odoreu şi Asociaţia Nomad Caiac Satu Mare, organizează următoarele acţiuni dedicate acestui eveniment ecologic:
Concurs internaţional de slalom pe râul Someş, organizat de Asociaţia Nomad Caiac Satu Mare cu sprijinul primăriei Satu Mare şi APM Satu Mare.
La evenimentul care va avea loc în perioada 10-11 septembrie, de oara 14.00 la cap pod Decebal, vor participa reprezentanţi din Ungaria, Austria, Ucraina şi România
Cei interesaţi vor avea posibilitatea de a practica acest sport în data de 11 septembrie pentru care, asociaţia pune la dispoziţia sătmărenilor un număr de 15 caiace.
Deplasare cu bicicletele pe traseul: cap pod Decebal – DN19 – DN 19F – Mărtineşti , organizată de APM în parteneriat cu Primăria Satu Mare, Primăria Odoreu şi Asociaţia Nomad Caiac Satu Mare
Participă: oficialităţi, cetăţenii din Satu Mare şi Odoreu şi reprezentanţii instituţiilor organizatoare;
Data şi ora: 24.09.2016 ora 9.00
În urma sosirii la Mărtineşti pe amplasamentul viitoarei zone de picnic a comunei Odoreu, marcarea evenimentului ecologic prin alocuţiuni rostite de oficilităţi urmat de discuţii libere şi participarea la o masă câmpenească oferită de Primăria Odoreu.
Data şi ora: 24.09.16 ora 10.30
Concurs de desene în contextual devizei evenimentului ecologic cu participarea elevilor de la Liceul de Artă Aurel Popp Satu Mare.
Data și ora: 24.09.16 ora 11.00
Premierea câştigătorilor concursului ,,Cel mai tare la reciclare,, materializat prin desemnarea: COLECTORUL ANULUI , ŞCOALA ANULUI şi LOCALITATEA ANULUI, urmat de lansarea pe Someş a celor 6 mijloace de transport alternativ realizat din PET-uri de către şcolile câştigătoare a concursului: Liceul de Artă Aurel Popp Satu Mare, Liceul Constantin Brâncuşi Satu Mare, Şcoala Gimnazială 3 Carei, Şcoala Gimnazială Avram Iancu Satu Mare, Colegiul Naţional Ioan Slavici Satu Mare și Şcoala Gimnazială Valea Vinului, alături de cele 20 de caiace asigurate de Asociaţia Nomad Caiac Satu Mare
Data şi ora: 24.09.16 ora 12.00
Pentru cei interesaţi Asociaţia Nomad Caiac Satu Mare, oferă posibilitatea deplasării cu cele 20 de caiace a cetăţenilor pe Someş pe traseul Mărtineşti – Strand vechi Satu Mare.