Locale Altele
Duminica, 5 Aprilie 2020
Dum, 5 Apr 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Zeci de voluntari gătesc pentru sătmărenii fără adăpost
Florin Răchitan  - Sambata, 29 Octombrie 2016

Fără mare tam-tam, într-o discreție și modestie desăvârșită, cam 30 de voluntari se adună în fiecare vineri, deja de aproape un an de zile, la cantina Liceului Forestier din Satu Mare și gătesc împreună pentru a asigura o masă caldă concitadinilor mai bătuți de soartă, care și-au găsit refugiul la Adăpostul de Noapte din cartierul 14 Mai.

Sunt oameni de diferite vârste și etnii, provin din diferite categorii sociale, chiar și preoți de diferite culte, tineri elevi sau studenți, muncitori, funcționari, contabili sau manageri, dar și pensionari. Toți își dedică trei ore din programul lor de fiecare vineri după-amiază pentru a-și ajuta semenii în mod absolut dezinteresat și fără să se laude cu această inițiativă.

“Sufletul” grupului este Simona Gavrilă, expert în proiecte finanțate cu fonduri europene, care și-a mobilizat prietenii, care la rândul lor și-au mobilizat prietenii, iar grupul s-a mărit de la o lună la alta, fiecare voluntar contribuind nu doar cu munca propriu-zisă, ci și cu atragerea donațiilor de la sponsori generoși sau colaborarea cu diferite alte organizații ce activează în domeniul social.

“Sunt oameni care s-au găsit unii pe alții și au închegat un grup pentru a face ceva nobil, fără să aștepte vreo recompensă, doar pentru a avea o satisfacție sufletească proprie și în speranța că vor fi răsplătiți de Dumnezeu” – spune preotul militar Cristian Silaghi de la Jandarmerie, el însuși unul dintre voluntari.

Totul a pornit de la Cluj, unde un grup de voluntari neafiliați vreunei asociații au împărțit în urmă cu trei ani, pe stradă, câteva porții de mâncare caldă persoanelor nevoiașe. De atunci, în fiecare joi se distribuie peste 50 de porții în Piaţa Muzeului, dar inițiativa s-a răspândit și la alte grupuri de voluntari din capitala Transilvaniei, după care a depășit hotarele Clujului ajungând până la Bistrița, Satu Mare și chiar București.

În prezent, grupuri de voluntari gătesc mâncare caldă în diferite zile ale săptămânii în nouă cantine din toată țara, iar această mișcare de caritate se dezvoltă în continuare. Pentru a se organiza mai eficient, voluntarii au înființat Asociația “O Masă Caldă”, prin intermediul căreia încasează donațiile, inclusiv procentul de 2% din impozitele pe veniturile proprii ale donatorilor, și coordonează grupurile din orașele în care acestea activează.

Prima masă caldă de acest fel a fost gătită la Satu Mare la sfârșitul anului trecut, când Simona Gavrilă, beneficiind de sprijinul autorităților locale de atunci, a pus la punct un sistem de donații și achiziții de la producători locali și i-a mobilizat pe oamenii din jurul ei să-i ajute astfel pe beneficiarii de la Adăpostul de Noapte.

În fiecare vineri se gătesc aproximativ 70 de porții de mâncare gustoasă și consistentă, respectând principiul care a consacrat asociația: 2 lei/porția.


Ingredientele le procură fie din banii adunați de la sponsorii locali, fie din sprijinul financiar al asociației-mamă de la Cluj, dar primesc frecvent și produse alimentare ori ustensile de bucătărie de la firme sătmărene sau alte organizații de caritate, cum ar fi Asociația Împreună-Egymasert din Carei sau Freunde und Forderer Sozialer Projekte din Germania, cunoscută pentru activitatea socială pe care o desfășoară la Tășnad.
Nu de puține ori și preoții, un ortodox și un greco-catolic, aduc donații de la enoriașii care preferă să dea astfel mese de pomană decât să plătească la restaurant după câte o înmormântare.

De-altfel, așa cum se vede și în fotografiile postate pe pagina de Facebook a asociației, gătitul împreună se face mereu într-o atmosferă veselă, se leagă prietenii durabile, iar în cele aproximativ trei ore în care se pregătesc porțiile de mâncare se încing discuții de la chestiuni economice sau juridice până la bigudiuri și ojă de unghii, în timp ce unii se apucă să fredoneze melodiile de la radio.

Cei care doresc să se alăture acestui proiect nobil sau să ajute cumva activitatea voluntarilor, îi găsesc în fiecare vineri, de la ora 13, la cantina Liceului Forestier.

Donațiile se pot face pentru Asociatia O Masa Calda din Cluj-Napoca, CIF – 34407182, în următoarele conturi deschise la Banca Transilvania:

Lei: RO78BTRLRONCRT0292723301
Euro: RO28BTRLEURCRT0292723301 (SWIFT: BTRLRO22)
Paypal: omasacaldacluj@gmail.com

Contact la omasacaldasatumare@gmail.com , iar informații suplimentare pe site-ul asociației. 

Tags: masa  calda  voluntari  satu mare  
3895 vizite
Distribuie pe