Locale Altele
Vineri, 10 Iulie 2020
Vin, 10 Iul 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Ziua Națională fără Tutun va fi marcată la Satu Mare
CPECA Satu Mare  - Miercuri, 15 Noiembrie 2017

Ziua Naţională fără Tutun este marcată, în fiecare an, în a treia joi din luna noiembrie, printr-o iniţiativă menită a atrage atenţia asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor.

Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin intermediul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Satu Mare, foloseşte acest prilej pentru a derula activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare în mediul şcolar, familial şi în comunitate, cu privire la riscurile consumului de tutun şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă.

Pentru marcarea Zilei Naţionale fără Tutun din acest an, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Satu Mare, împreună cu partenerii locali, Direcţia de Sănătate Publică, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului, Serviciul Public de Asistenţă Socială Satu Mare, Serviciul de Probaţiune şi Organizaţia Crucea Roşie, desfăşoară campania Ajută-mă să cresc sănătos într-un mediu fără fum de ţigară” cu scopul de a sensibiliza şi conştientiza părinţii cu privire la efectele nocive ale fumului de ţigară, asupra sănătăţii şi dezvoltării copiilor lor.

În acest sens se vor distribui peste 1000 scrisori părinţilor copiilor preşcolari din cadrul a 11 grădiniţe din municipiul Satu Mare.

În paralel, specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Satu Mare vor realiza, în municipiul Satu Mare, sesiuni de informare a elevilor de la Şcoala Gimnazială „Constantin Brâncoveanu”, Şcoala Gimnazială „Bălcescu-Petofi” şi Colegiul Economic „Gheorghe Dragoş”,  cu privire la efectele consumului de tutun şi a fumatului pasiv, punând accent pe importanţa adoptării unui stil de viaţă sănătos. 

Ca în fiecare an, C.P.E.C.A Satu Mare susţine proiectul  ”Educație școlară prin baschet” derulat de Colegiul Naţional „Ioan Slavici”, în vederea promovării activităţii sportive ca alternativă de viaţă sănătoasă şi factor de protecţie faţă de comportamentele de risc pentru sănătate.

În acest an, mesajul este cel promovat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), prin care sunt subliniate riscurile de sănătate asociate consumului de tutun, având ca temă “Tutunul, o amenințare globală în calea dezvoltării”.

Conform rezultatelor studiilor în domeniu, au reieşit următoarele date privind fumatul produselor din tutun:

• La nivel global, consumul de tutun ucide anual aproape 6 milioane de oameni, din care 600 de mii sunt nefumători, expuşi fumatului pasiv. Estimarea este că, până în 2030, consumul de tutun va determina direct sau indirect mai mult de 8 milioane de decese în fiecare an, iar mai mult de 80% dintre acestea vor fi înregistrate în ţările slab dezvoltate.

• Prevalenţa fumătorilor în România este de 27% (un procent peste media UE).

• Pentru jumătate din fumători cu vârsta peste 45 de ani sunt înregistrate decese din cauza diferitelor boli induse sau accelerate de fumat.

• Deși consumul de tutun în rândul adolescenților din România s-a înscris pe o linie descendentă începând din 2003, în 2015 este peste mediile europene, pentru toate perioadele de referinţă: consumul de tutun de-a lungul vieţii – 51,7% față de 45,6% la nivel european, consumul de tutun în ultimele 30 zile – 30,1% față de 21,4% şi consumul de tutun zilnic în ultimele 30 zile – 19,7% față de 12,4%. Totodată, se observă valori mai mari ale consumului de tutun în rândul băieţilor, comparativ cu cele înregistrate în rândul fetelor, însă pentru ambele sexe, adolescenţii din România se situează peste valorile medii europene.

• Bolile care determină cea mai mare mortalitate în România sunt exact acele boli pentru care fumatul este factor cauzal sau de risc: bolile cardiovasculare, cancerul (în special cel pulmonar, în creştere la sexul feminin) şi bolile respiratorii obstructive cronice (BPOC).

Tags: ziua nationala  fara tutun  satu mare  
549 vizite
Distribuie pe