Locale Altele
Miercuri, 21 Martie 2018
Mie, 21 Mar 2018
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Medicii de familie au renunțat la protest
Florin Răchitan  - Marti, 9 Ianuarie 2018

După ce au întors cu fundul în sus tot sistemul de sănătate și au închis centrele de permanență taman în zilele de după Revelion, aglomerând Urgențele de la Spitalul Județean, medicii de familie din județul Satu Mare au decis brusc să renunțe la grevă fix a doua zi după ce a trecut termenul legal în care mai puteau să semneze contractele cu Casa Județeană a Asigurărilor de Sănătate pentru anul 2018.

În cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o marți, președintele CJAS Satu Mare, Georgeta Pop, a anunțat că 99% dintre medicii de familie din județul Satu Mare au semnat documentele pentru a rămâne în relație contractuală cu statul român (adică să li se plătească sumele achitate de cetățeni la bugetul asigurărilor de sănătate n.r.).

Asta după două săptămâni de scandal, la finalul cărora județul Satu Mare a rămas, practic, ultimul bastion al mișcării de protest a medicilor de familie din România, nemulțumiți de probleme vechi de când lumea, precum birocrația, sistemul informatic cu foarte multe probleme implementat de firma ”fugarului” Sebastian Ghiță sau modul de finanțare a activității cabinetelor medicale.

Dacă primele două nemulțumiri sunt juste, ultimul aspect este cel puțin ”interesant”, dacă e să dăm crezare statisticii prezentate de șefa CJAS Satu Mare, Georgeta Pop, potrivit căreia cabinetele medicale din județul Satu Mare au primit în anul 2017 fonduri de la bugetul asigurărilor de sănătate în valoare mai mult decât dublă față de media națională.

O posibilă explicație pentru nemulțumirea unor medici de familie sătmăreni, fără a se generaliza la nivelul tuturor, pare a fi, tot potrivit declarațiilor Georgetei Pop, refuzul CJAS de a plăti vacanțele acestora sau de a comasa cele 35 de ore pe săptămână pe care le au contractate cu CJAS în doar trei zile de muncă.

Ca să explicăm mai băbește, în condițiile în care reprezentanții medicilor de familie nu au făcut prea multă propagandă pentru aceste aspecte pe Facebook sau în presa locală: conform legii, medicii de familie au contracte pe baza cărora casele județene ale asigurărilor de sănătate le plătesc contravaloarea consultațiilor, biletelor de trimitere la spital sau tratamentelor pe care le asigură cetățenilor, în cuantum de 35 ore / săptămână, cu condiția ca medicii respectivi să fie prezenți la cabinetele lor și să asigure efectiv aceste servicii timp de 5 zile pe săptămână.

Noa, acuma acești medici au cerut ca cele 35 de ore să fie comasate cumva în trei zile lucrătoare, adică să nu fie obligatoriu să piardă vremea la cabinete cinci zile pe săptămână. Bașca, statul să le plătească și concediile de odihnă, în condițiile în care ei au cabinete medicale private, deci nu sunt angajați la stat. Te doare mintea!!!

După ședințe peste ședințe și declarații peste declarații, inițial cam o treime din cei aproape 150 de furnizori de servicii medicale de familie din județul Satu Mare au semnat în termenul legal actele adiționale pentru prelungirea contractelor lor cu CJAS Satu Mare pe anul 2018.

Termenul legal a expirat la sfârșitul săptămânii trecute și se pare că membrii sătmăreni ai Asociației Medicilor de Familie au avut în week-end o nouă ședință în care au dezbătut ce anume să facă în această situație.

Luni dimineața, la prima oră, tot restul medicilor de familie din județul Satu Mare, cu excepția președintelui asociației lor, Călin Bumbuluț, s-au adunat buluc la sediul CJAS Satu Mare pentru a semna contractele pe acest an. Baiu" e că termenul legal trecuse deja, dar conducerea CJAS a găsit o portiță legală, așa cum se rezolvă toate problemele în România, care permite medicilor de familie să încheie contracte pe perioadă determinată, până în 31 martie, urmând ca după aceea să semneze contractele pe tot anul.

Toată birocrația pe care o presupune această ”răzgândeală” a medicilor de familie presupune câteva zile în care trebuie puse în ordine actele, dar, potrivit declarațiilor președintelui CJAS Georgeta Pop, de la începutul săptămânii viitoare se va intra în normalitate în toate cabinetele medicale din județ, adică medicii vor oferi consultații, vor prescrie rețete compensate și vor scrie bilete de trimitere la spital.  

Vorba lui Shakespeare: ”Multă zarvă pentru nimic”!

Tags: contracte  medici  cjas  
1408 vizite
Distribuie pe

Donează 2% din impozitul pe venit Centrului „Fericitul Scheffler Janos” din Satu Mare
Marti, 20 Martie 2018
Centrul Fericitul Scheffler János a fost înființat în 2012 cu scopul de a fi promotorul pentru dezvoltarea eficace...   continuare

Finantări pentru ONG-urile sătmărene prin Clubul Rotary
Luni, 19 Martie 2018
În perioada 2018 – 2019...   continuare

Ziua Bolilor Rare, marcată la Carei
Miercuri, 7 Martie 2018
Miercuri, 7 martie 2018, cu începere de la ora 13, la Centrul Cultural Carei - Sala Deák Endre, a avut loc masa rotundă cu tema „Sprijină Bolile Rare. Arată că îți pasă”, manifestare organizată de către Direcția de Cultură Carei în colaborare cu Direcția de Asistență Socială Carei și Asociația Werdnig Hoffman.   continuare

MOL România finanțează obținerea permisului de conducere pentru șase tineri sătmăreni
Luni, 5 Martie 2018
MOL România și Fundația Pentru Comunitate au anunțat beneficiarii celei de-a treia ediții a programului Permis pentru viitor. Astfel, în cadrul acestei ediții vor fi acoperite costurile pe care le implică...   continuare

Târgul caritabil al măștilor ecologice s-a încheiat cu succes
Vineri, 2 Martie 2018
„Târgul caritabil al măștilor ecologice” organizat în perioada 2-28.02.2018 de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare în parteneriat cu Palatul Copiilor Satu Mare s-a finalizat cu succes în data de 1.03.2018, odată cu venirea primăverii calendaristice.   continuare