Locale Altele
Sambata, 11 Iulie 2020
Sam, 11 Iul 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Cuiburi amenajate pentru dumbrăveancă, la Andrid
Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare  - Miercuri, 27 Iunie 2018

În cadrul proiectului ROLLERLIFE+, implementat de Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare din anul 2015, probabil cea mai importantă activitate este asigurarea locurilor de cuibărit pentru dumbrăvence, având în vedere faptul că efectivele speciei au suferit un declin accentuat din cauza dispariției locurilor de cuibărit, distrugerii habitatului sau vânătorii.

Conform unor studii de specialitate,  mai ales sub influenţa factorului antropic, dacă până în prima jumătate a secolului trecut a fost considerată o specie comună în zonele de luncă, acum se regăseşte într-un număr din ce în ce mai mic sau chiar a dispărut complet din aceste zone.

Pentru asigurarea statutului de conservare favorabilă pe termen lung pentru dumbrăveancă este impetuos necesară recondiționarea locurilor de cuibărit și a zonelor de hrănire.

Astfel, prin proiectul ROLLERLIFE+ s-a făcut un prim pas în asigurarea conservării speciei prin amenajarea a 50 de pâlcuri de arbori de plop cenuşiu, imprejmuite în vederea protejării puieţilor, pe raza judeţelor din vestul ţării, în zona siturilor Natura2000: în jud. Satu Mare 2 habitate pe raza comunei Andrid, 13 pâlcuri în jud. Bihor, 15 în Arad  şi 20 pâlcuri în jud. Timiş.  Fiecare nou habitat realizat are o suprafaţă de  de 400 m2 si conţin circa 65 de arbori de plop cenusiu, care sunt îngradiţi cu stâlpi şi plasa de vânat din dorinţa de a fi protejată plantaţia până ajunge la maturitate.

Unele amenajări de noi habitate au avut sprijinul elevilor voluntari care şi-au manifestat dorinţa de a a fi părtaşi la această acţiune, demonstrând că doar împreună, muncind în echipă se pot obţine rezultate palpabile în protejarea biodversităţii şi implicit a mediului.

Ținând cont de insuficienţa arborilor din partea de vest a ţării, pe lângă plantarea de pâlcuri în zone prielnice pentru dumbrăcence, dar unde nu există alte posibilități (arbori, stâlpi de beton) s-au montat şi 200 de stâlpi de lemn pe care s-au fixat cuiburile artificiale de dimensiuni prielnice cuibăritului speciei ţintă a proiectului.

Este de menţionat faptul că în urma monitorizării în teren a acestor noi habitate, s-a constatat că în unele locaţii pe colţul pâlcului de arbori şi în locaţiile unde s-au montat cuiburi artificiale şi-au făcut deja „casă” câteva dumbrăvence.

Tags: cuib  dumbraveanca  andrid  
831 vizite
Distribuie pe