Locale Altele
Duminica, 28 Noiembrie 2021
Dum, 28 Nov 2021
APM Satu Mare monitorizează dumbrăveanca
APM Satu Mare  - Luni, 30 Iulie 2018

APM Satu Mare din anul 2015 implementează ca partener asociat proiectul ROLLERLIFE+, proiect care are ca scop  conservarea dumbrăvencelor în siturile Natura2000 din vestul ţări.

După ce s-au realizat cu succes noi habitate pentru dumbrăvence prin amenajarea a 50 de pâlcuri de arbori de plop cenuşiu, pe raza judeţelor din vestul ţării şi montarea a 200 de stâlpi de 5m, pe care s-au pus cuiburi artificiale, o activiatea complexă a proiectului o reprezintă şi monitorizarea traseelor de migrare a dumbrăvencei.

Odată cu montarea în primăvara anului trecut a 25 de geolocatoare şi a 6 transmiţătoare pe pasărea  ţintă a proiectului se adună date privind rutele de migrație a păsărilor, locaţiile exacte ale cartierelor de iernare şi despre potenţialii factori periclitanți dealungul căilor de migraţie, dar și despre mișcările (distanțele parcurse) efectuate în perioada de cuibărit pentru procurarea hranei.

Şi anul acesta pe parcursul lunii iunie în Câmpia de Vest s-au mai montat 25 geolocatoare şi un transmităţor satelitar pe exemplarele speciei țintă a proiectului – dumbrăveanca. Anul acesta montarea geolocatoarelor s-a realizat cu metoda utilizată la transmițătoarele PTT, după ce hamurile elastice folosite anul trecut nu sau dovedit a fi fiabile (unele păsări le-au tăiat cu ajutorul ciocului). Dispozitivele au fost lipite pe o tăbliță de plastic, iar apoi fixate pe spatele păsărilor cu ajutorul unei benzi din teflon.

Ultimul transmițător satelitar și-a găsit gazda lângă localitatea Otomani din judeţul Bihor pe o dumbrăveancă femela, care a primit numele de Otilia. Exemplarul a fost ales pentru a fi echipat cu transmițător, fiind cea mai nordică pereche cuibăritoare din România Traseul parcurs de păsările echipate cu transmițătoare satelitare vor putea fi urmărite de toți cei interesați pe hărţi actualizate de pe pagina web: http://satellitetracking.eu

În urma implementării proiectului prin acţiunile de  realizare de noi habitate pentru dumbrăveancă: fie amenajare de noi pâlcuri de arbori sau montarea de cuiburi artificiale, s-a constatat o expansiune spre nord a acestor specii de păsări şi este interesant de remarcat faptul că după 30 de ani specia a reapărut în Valea Ierului într-un cuib artificial montat pe raza localităţii Otomani, chiar lângă noul habitat creat special pentru conservarea dumbrăvencei  în cadrul proiectului Conservarea Dumbrăvencei în Bazinul Carpatic" (LIFE13 NAT/HU /000081.

 

Tags: dumbraveanca  monitorizare  
735 vizite
Distribuie pe