Locale Altele
Duminica, 16 Iunie 2024
Dum, 16 Iun 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Vârstnicii de la centrele de zi ale Caritas Satu Mare au parcurs Calea Crucii
Caritas Satu Mare  - Miercuri, 17 Aprilie 2019

Pensionarii care frecventează centrele de zi pentru vârstnici ale Caritas din Satu Mare și Carei au refăcut ultimul drum parcurs de Iisus.

Centrul de Zi „Speranța” pentru Vârstnici al Caritas a organizat tradiționala sa festivitate de Paște marți înainte-de-masă.

Pensionarii au parcurs împreună Calea Crucii, devenind contemporanii lui Iisus. Membrii centrului se pregătesc pentru festivitate încă din prima zi a instalării Postului cel Mare – ne-a informat Magdolna Hauler, coordonatoarea instituției. Preotul Luczás Lóránt, parohul comunității „Sfânta Familie” din Satu Mare a fost cel care i-a ajutat pe vârstnici în pregătirile scenetei.

Părintele este un oaspete drag pentru pensionarii care frecventează Centrul „Speranța”, înainte de hirotonie, implicându-se activ în organizarea evenimentelor culturale desfășurate în centru. Rugăciunile și meditațiile legate de cele 14 stațiuni au fost rostite atât în limba maghiară, cât și în limba română.

După programul vârstnicilor, preoții invitați la eveniment au adresat câteva cuvinte frumoase celor prezenți. Directorul Organizației Caritas a Diecezei Satu Mare, preotul romano-catolic Ioan Roman, a vorbit despre Veronica, femeia care apare la al șaselea popas. Veronica nu este un personaj istoric – a afirmat părintele – ea apare în Calea Crucii, fiind femeia care a şters faţa lui Iisus cu o mahramă. Veronica este de fapt reprezentantul și simbolul fiecărui creștin care și-ar fi dorit să fie acolo și să-l ajute pe Iisus pe Drumul Crucii, care prin sfințenia și bunătatea sa oferă lumii imaginea vie a Mântuitorului. “Vă doresc să deveniți și voi, precum Veronica, purtătoare de icoană a Domnului, și să nu uitați niciodată, că prin trăsătura feței dumneavoastră vor citi oamenii trăsătura feței lui Dumnezeu tatăl, și în special al lui Hristos înviat” – a spus Ioan Roman.

Preotul ortodox Petru Sabo a vorbit despre importanța comemorării principalelor evenimente din viața lui Iisus în fiecare an, subliniind că este și mai important ca aceste evenimente, printre ele și Calea Crucii, să nu se desfășoare doar teoretic, ci să retrăim cu adevărat acele întâmplări an de an. Părintele i-a îndemnat pe vârstnici să pună în sufletele lor acea hotărâre prin care ei să se transpună și în purtarea crucii, căci nu exită înviere fără răstignire, fără moartea păcatelor noastre.

Pastorul reformat Rácz Ervin a vorbit despre incendiul care a mistuit catedrala Notre Dame, simbolul creștinismului, interpretând această tragedie ca un „cântec de cocoș”, un avertisment major pentru Europa creștină de a fi nu doar o Europă creștină, ci una care să îi aparțină lui Hristos și în inima sa.

Parohul Luczás Lóránt i-a rugat pe vârstnici să fie purtători ai lui Iisus prin viața lor, dar înainte de toate, în mijlocul inimii lor, nu numai în perioada Postului cel Mare, ci în fiecare zi.

Drumul Crucii parcurs și la Carei

Membrii Centrului de Zi pentru Vârstnici Carei al Organizației Caritas au refăcut cele 14 stațiuni ale patimilor și învierii lui Iisus la Capela „Sfânta Treime”. Vârstnicii careieni au considerat importantă participarea lor la acest eveniment deosebit, printre cei prezenți fiind și un membru al clubului care a suferit recent o intervenție chirurgicală majoră.


Pensionarii au retrăit întâmplările care au avut loc în urmă cu mai mult de două mii de ani, purtând crucea în sufletele lor împreună cu Hristos, simțind suferințele Sale și bucurându-se împreună cu El de înviere. 

1210 vizite
Distribuie pe