Locale Altele
Miercuri, 1 Aprilie 2020
Mie, 1 Apr 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Activitățile de promovare și susținere a îmbătrânirii active la Satu Mare
Caritas Satu Mare  - Luni, 13 Ianuarie 2020

Datorită proiectului „Implicat și activ la vârsta înțelepciunii” 124 de vârstnici sătmăreni vor adopta un stil de viață mai sănătos, productiv, participativ și independent. 

Speranța de viață crește, dar aceasta nu înseamnă neapărat că trăim mai mult bucurându-ne de o stare de sănătate bună. O viață mai lungă aduce adesea mai mulți ani de suferință din cauza problemelor de sănătate. Așa se întâmplă dacă nu ne pregătim din timp și în mod corespunzător pentru anii bătrâneții. Menținându-ne activi și implicându-ne putem să întârziem și chiar să încetinim procesul de îmbătrânire, iar astfel avem toate șansele să trăim mai mult, să fim sănătoși, activi și fericiți.

Îmbătrânirea activă înseamnă că persoanele vârstnice adoptă un stil de viață sănătos, productiv, participativ și independent. Dacă nu mai sunt activi pe câmpul muncii, după pensionare, nu înseamnă că vârstnicii devin inutili, căci există foarte multe domenii în care ei pot fi activi și implicați, fiind în continuare membri activi și valoroși ai comunității.

Ce posibilități are un vârstnic să îmbătrânească activ? În primul rând trebuie să acorde atenție sporită sănătății sale: să mănânce sănătos, să-și mențină condiția fizică prin mișcare regulată, în variate forme: plimbări, sport, excursii sau chiar dans. Pentru păstrarea condiției mentale sunt benefice cititul, învățarea, jocurile de societate. Gândirea pozitivă, o abordare optimistă a provocărilor zilnice este vitală.

Având mai mult timp liber la dispoziție, vârstnicul are posibilitatea să-și descopere talente, abilități noi și să le dezvolte, punându-și la încercare creativitatea. Pentru o bună dispoziție generală, viața socială, clădirea unor noi relații și menținerea celor vechi este foarte importantă, căci împreună viața este totdeauna mai frumoasă. Vasta experiență de viață dobândită de-a lungul a multor decenii este un izvor prețios de cunoștințe pentru întreaga comunitate locală. Dacă bătrânețea poate fi percepută ca un dar, o sursă infinită de experiențe noi, de ce să n-o percepem așa?

Vârstnici mai activi și la Satu Mare

Primăria Municipiului Satu Mare prin Direcția de Asistență Socială Satu Mare (DAS), în parteneriat cu Organizația Caritas implementează proiectul „Implicat și activ la vârsta înțelepciunii” în vederea promovării conceptului de îmbătrânire activă în rândul sătmărenilor.

Datorită proiectului, până în luna iunie a anului 2022, cel puțin 124 de vârstnici sătmăreni se vor familiariza cu acest concept și vor trăi o viață mai activă, depășind izolarea socială, prin participarea la diverse programe.

Activitățile de promovare și susținere a îmbătrânirii active se vor desfășura în cadrul centrului de zi pentru vârstnici care va avea sediul în cartierul Micro 14, pe Aleea Jiului Nr. 64.

La momentul actual se desfășoară lucrările de amenajare a centrului, ne-a informat Diana Rus-Schupler, coordonatoarea unității în curs de înființare. „În săptămânile următoare, se vor repara și vopsi pereții interiori ai imobilului, se va monta pardoseala, iar apoi centrul va fi mobilat și dotat coresponzător destinației. Dacă totul merge conform planurilor, în jurul Paștelui deja încep activitățile de club. Scopul centrului de zi este să ofere seniorilor o paletă variată de programe pentru petrecerea timpului liber, să contribuie la prevenirea izolării sociale, să-i încurajeze pe vârstnici să-și activeze resursele proprii, să îi ofere posibilitatea de a-și găsi diverse preocupații interesante. Se dorește crearea unui adevărat spațiu de socializare care să ofere multe experiențe plăcute pentru seniorii care frecventează această unitate de asistență socială” – a afirmat Diana Rus-Schupler. 

1126 vizite
Distribuie pe