Locale Altele
Sambata, 24 Octombrie 2020
Sam, 24 Oct 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Masa pe roți, un nou serviciu social destinat vârstnicilor
Caritas Satu Mare  - Vineri, 31 Iulie 2020

Timp de doi ani, în fiecare lună, patruzeci de vârstnici sătmăreni vor beneficia de masă caldă livrată la domiciliu de Organizația Caritas și vor avea parte de servicii de asistență socială asigurate de DAS.

Direcția de Asistență Socială Satu Mare, în calitate de aplicant principal și Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare, în calitate de partener au început implementarea proiectului POCU intitulat „Implicat și activ la vârsta înțelepciunii”, având ca scop îmbunătățirea calității vieții a cel puțin 164 vârstnici sătmăreni, până la mijlocul anului 2022.

Partenerii implicați în proiect și-au asumat înființarea a două servicii noi, adaptate nevoilor persoanelor de vârsta a treia, și anume: un centru de zi pentru vârstnici care va funcționa sub egida DAS, respectiv un serviciu de masa pe roți, a cărui înființare intră în sarcina Organizației Caritas.

Nimeni nu avea cum să prevadă în momentul lansării acestui proiect, că noul coronavirus urmează să apară în viețile noastre, și activitățile planificate în proiect vor trebui amânate, regândite, adaptate în continuu, în funcție de măsurile impuse în vederea limitării răspândirii pandemiei. Grupul țintă al proiectului este tocmai cea mai vulnerabilă categorie în fața infectării cu noul coronavirus: vârstnicii de peste 65 de ani. În pofida numeroaselor dificultăți întâmpinate, experții implicați în proiect își continuă munca cu optimism, privind pandemia ca o provocare, căci din cauza acesteia, serviciile înființate în cadrul proiectului au devenit mai necesare ca oricând.

Cantina Socială Caritas din Satu Mare asigură de 28 de ani mâncare gătită persoanelor aflate în dificultate, neîntrerupându-și activitatea nici în starea de urgență și nici în cea de alertă. Din luna august, datorită proiectului POCU cofinanțat din Fondul Social European, paleta de servicii oferite de cantină se îmbogățește cu unul nou: masa pe roți.

Astfel, timp de doi ani, în fiecare lună, Organizația Caritas va prepara și va livra la domiciliu mâncare gătită pentru patruzeci de vârstnici sătmăreni. Beneficiarii serviciului masa pe roți au fost identificați din bazele de date ale DAS și ale Caritas, având în vedere criteriile de selecție stabilite în proiect: vârsta de peste 65 de ani, în risc de sărăcie, imobilizați la domiciliu/la pat, fără sprijin din partea familiei, persoane care nu-și pot asigura hrana în mod corespunzător. Lista beneficiarilor serviciului masa pe roți va fi actualizată în mod regulat, astfel locul persoanelor ieșite din sistem (pentru că starea lor de sănătate și situația lor s-a îmbunătățit încât nu mai au nevoie de acest serviciu, sau primesc îngrijire din partea familiei, sau în caz de deces) să fie ocupat de alți vârstnici.

Proiectul „Implicat și activ la vârsta înțelepciunii” a fost conceput în așa fel încât să asigure servicii sociale complexe pentru beneficiarii serviciului masa pe roți – pe lângă masa de prânz gustoasă furnizată la domiciliu oferind și alte servicii de asistență socială. Persoana care va realiza livrarea hranei la domiciliu este calificată în domeniul îngrijirii vârstnicilor la domiciliu, fiind responsabilă și pentru monitorizarea schimbărilor survenite în starea de sănătate sau în dispoziția beneficiarilor. Dacă constată o modificare îngrijorătoare, anunță imediat expertul potrivit, angajat în proiect – asistentul social, asistentul medical sau psihologul – care va investiga situația acționând în consecință. Beneficiarii care suferă de singurătate vor fi vizitați regulat de voluntarii centrului de zi pentru vârstnici al DAS, asigurând un pic de companie, aducând bucurie și speranță în viața lor de zi cu zi.

Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare și Direcția de Asistență Socială Satu Mare speră ca prin intermediul serviciului masa pe roți vor putea îmbunătăți semnificativ calitatea vieții beneficiarilor, și mai mult, vor fi și vârstnici care datorită hranei preparate și livrate cu multă dragoste, cât și datorită serviciilor de asistență socială suplimentare, vor depăși starea de vulnerabilitate, bucurându-se de o stare de sănătate mai bună încă mulți ani.

1274 vizite
Distribuie pe