În cadrul unei conferințe de presă organizată joi dimineața, prim-vicepreședintele Organizației Municipale PNL Satu Mare, Ciprian Dan Costea, și vicepreședintele la nivel național al Organizației de Tineret PNL, Bianca Murgu, au prezentat detalii despre două dintre cele mai importante proiecte legislative menite să-i protejeze pe români de efectele creșterii galopante a prețurilor energiei electrice și gazelor naturale la nivel european și mondial.
Ciprian Dan Costea a prezentat modul în care va funcționa sistemul de plafonare a prețurilor, precum și compensația unitară de care vor avea parte marea majoritate a românilor, precizând că nimeni nu va trebui să completeze formulare și să se plimbe pe la companii sau instituții ale statului, totul urmând să se regăsească automat pe facturile pe care le vor primi în această iarnă.
Sunt trei tipuri de soluții, iar toate trei vor fi implementate:
1. Plafonarea prețurilor – 1 leu kilowatt oră la curent electric și 0,37 lei kilowatt oră la gaze. Plafoanele reprezintă preţul final facturat pentru clientul casnic. Dacă prețul se duce peste 1 leu/kw, intervine plafonul. Plafonarea se aplică pentru perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022.
2. Compensarea parțială a facturilor – maximum 29 de lei pe lună pentru factura de curent electric și maximum 33% pentru factura la gaze. Compensările se aplică pentru perioada 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022. Valoarea compensării este de 0,291 de lei pe kilowatt oră la curent electric.
3. Amânări la plată pentru consumatorii vulnerabili. Consumatorul vulnerabil trebuie să facă cerere și primește amânare la plată pentru o perioadă de la 1 la 6 luni pentru facturile la energie electrică și gaze naturale, mai exact pentru consumul din perioada 1 noiembrie 2021- 30 aprilie 2022. Adică poate să le plătească după ce iese din iarnă.
Cum funcționează soluțiile PNL, pentru clienții casnici/cetățeni/gospodării:
▪ Prețul pentru energia electrică va fi plafonat la nivelul de 1 leu / kwh, din care prețul energiei plafonate este de 0,525 lei/kwh. Compensarea se va face pe kilowatt oră și va fi de maximum 0,291 lei / kwh. Prin urmare, prețul final la consumatorul casnic, prin aplicarea prevederilor de compensare și plafonare, nu va depăși 0,71 lei/kwh, pentru perioada noiembrie 2021 – martie 2022.
▪ Exemplu: Dacă prețul este ca acum, 85 de bani kwh/oră X 100 de kw = 85 de lei/factura. Compensarea este de 0,291 X 100 = 29 de lei. Prin urmare, va plăti 56 de lei. 200 kwh / lună = compensare de 58 lei. Total de plată : 141 lei. 300 kwh / lună = compensare de 87 lei. Total de plată : 212 lei.
▪ Limita maximă a consumului de energie electrică pentru care se oferă compensații se mărește de la 1.000 kilowați oră (kwh) la 1.500 kwh, valoare cumulată pentru lunile noiembrie 2021 – martie 2022 (cinci luni).
▪ Acest lucru înseamnă o medie de consum de 300 kwh / lună, valoare în care se încadrează covârșitoarea majoritate a românilor, inclusiv în lunile cele mai friguroase.
La gaze naturale:
▪ Prețul pentru gazele naturale se plafonează la nivelul de 0,37 lei / kwh, tot la consumatorii casnici și tot pentru perioada 1 noiembrie – 31 martie.
▪ Compensarea pentru gazele naturale se acordă pentru un consum de maximum 1.000 metri cubi de gaz pentru cele cinci luni menționate (noiembrie – martie). Asta înseamnă un consum mediu de maximum 200 mc gaz / lună – suficient pentru marea majoritate a românilor care se încălzesc cu gaze naturale.
▪ Am vrut să ne asigurăm că acordăm ajutor celor care au nevoie și sunt strâmtorați cu banii, nu celor care pot folosi subvenția pentru a-și încălzi piscina sau casa de vacanță.
▪ Compensarea pentru gazele naturale va fi de maximum 33% din valoarea facturii. Prin urmare, în condițiile în care facturile la gaz vor crește, statul va compensa până la o treime din valoarea acestor facturi.
La rândul ei, Bianca Murgu a prezentat detalii din Legea Consumatorului Vulnerabil, după cum urmează:
Cele două forme de sprijin, privind ajutorul pentru încălzirea locuinței acordat in sezonul rece (noiembrie-martie) și suplimentul pentru energie acordat lunar, pe parcursul întregului an, se adresează:
- familiei sau persoanei singure care obține un venit mediu net lunar de până la 1.386 lei /persoană în cazul familiei și până la 2.053 lei, în cazul persoanei singure;
- Veniturile bănești se vor cumula cu alte tipuri de venituri materiale.
Suplimentul pentru energie se acordă lunar, pe parcursul întregului an și este în valoare fixă în funcție de sursa de energie, astfel:
- 30 lei - pentru consumul de energie electrică;
- 10 lei - gaze naturale;
- 10 lei - energie termică;
- 20 lei - combustibili solizi și petrolieri;
- suplimentul va fi de 70 lei în cazul în care unica sursă este energia electrică.
De reținut este faptul că acest suplimentul pentru energie se acordă cumulat, în funcție de sursele de energie din locuință.
De exemplu: dacă o familie se încălzește cu energie termică, pentru prepararea hranei folosește gazele naturale, iar pentru iluminat folosește energie electrică, va beneficia de 10 lei+10 lei+30 lei = 50 lei.
Atât ajutorul pentru încălzire cât și suplimentul pentru energie se pot obține prin completarea aceluiași formular de cerere - declarație pe propria răspundere.
Formularul de cerere-declarație pe propria răspundere poate fi găsit la sediul primăriei localității pe raza căreia se află locuința ori pe paginile de Internet a primăriilor sau a agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială, precum și a Ministerului Muncii si Protecției Sociale, și se depune la primăria pe raza căreia are locuința solicitantul, personal, electronic sau transmis prin poștă.
Una dintre soluțiile concrete implementate de guvernul PNL pentru a ajuta românii să facă față creșterii prețurilor este, plafonarea prețului pentru gazele naturale la nivelul de 0,37 lei/ kwh pentru consumatorii casnici pentru perioada 1 noiembrie – 31 martie.
Compensarea pentru gazele naturale se acordă pentru un consum de maximum 1.000 metri cubi de gaz pentru cele cinci luni menționate (noiembrie – martie). Asta înseamnă un consum mediu de maximum 200 mc gaz / lună – suficient pentru marea majoritate a românilor care se încălzesc cu gaze naturale.
Astfel, compensarea pentru gazele naturale va fi de maximum 33% din valoarea facturii. Prin urmare, în condițiile în care facturile la gaz vor crește, statul va compensa până la o treime din valoarea acestor facturi.