Locale Altele
Joi, 23 Septembrie 2021
Joi, 23 Sept 2021
Ţiganii cer ajutor social plătit la timp, dar amenzi mai mici sau deloc
Florin Răchitan  - Luni, 28 Septembrie 2009

Şedinţa de luni a Grupului Mixt de Lucru pentru Rromi, desfăşurată la Prefectură, a prilejuit înşiruirea prejudecăţilor obişnuite existente în societatea românească de o parte şi de alta a liniei imaginare care ne desparte pe „noi” de „ei”.

 

Din primele momente ale discuţiilor, preşedintele Partidei Rromilor, Horvath Ignacz, i-a acuzat pe poliţişti şi pe jandarmi că îi terorizează pe locuitorii cartierelor de ţigani din localităţile judeţului organizând razii nocturne sub pretextul căutării unor infractori.

 

Din discuţii a reieşit că o astfel de razie a avut loc în urmă cu mai multe luni la Odoreu, iar autorităţile au fost nevoite să intervină cu trupele de mascaţi, fiindcă lucrurile riscau să iasă de sub controlul lor.

 

Adjunctul comandantului Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Florentin Vlad, a precizat că razia respectivă, executată cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare, a urmat reacţia violentă a unui grup de rromi care, înarmaţi cu furci, coase şi cuţite, se îndreptau spre postul de poliţie din comună, condus de un şef de post neexperimentat în relaţiile cu comunitatea de rromi. Mascaţii au intervenit atunci pentru a restabili ordinea, ceea ce s-a şi întâmplat, fără incidente deosebite.

 

Cu această ocazie, consilierul prefectului pentru problemele cu rromii, Rozalia Bondrea, a semnalat faptul că organizaţiile reprezentative ale rromilor au iniţiat încă în urmă cu cinci ani, pe modelul adoptat în toată ţara, un protocol prin care poliţiştii s-ar fi angajat să-i consulte pe liderii locali sau judeţeni ai rromilor în cazul unor razii de amploare în cartierele ţigăneşti.

 

Protocolul nu a fost semnat nici până azi de conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie, spre deosebire de alte judeţe din ţară, în care acest sistem funcţionează deja de ani de zile.

 

Reprezentanţii rromilor la şedinţă s-au plâns şi de amenzile prea mari pe care trebuie să le plătească pentru infracţiuni considerate de ei ca fiind minore, ca de exemplu furtul de lemne din pădure. Ei au cerut ca poliţiştii să ţină cont de situaţia lor socială în momentul în care scriu procesele verbale.

 

În acelaşi timp, s-au arătat revoltaţi de întârzierea cu care primesc ajutoarele sociale, multe primării din judeţ având deja restanţe de trei luni la plata venitului minim garantat. Un alt aspect care îi revoltă este asprimea cu care asistenţii sociali de la primării fac în ultima vreme anchetele sociale, eliminând din ce în ce mai mulţi ţigani de pe lista celor care au dreptul la venitul minim garantat.

 

Consilierul prefectului pentru problemele minorităţilor, Gheorghe Covaci, a atras atenţia că, pe de o parte, lipsa banilor pentru ajutoare sociale este un semn al crizei financiare prin care trece toată ţara, iar pe de altă parte numărul asistaţilor social a fost redus deoarece foarte mulţi ţigani au fost găsiţi la cerşit sau ocupându-se cu comerţ ilicit, mai ales de ţigări ucrainene, în timp ce beneficiau de ajutoare sociale.

 

Directorul Direcţiei Muncii şi Protecţiei Sociale, Ioan Câcău, a punctat că ajutoarele sociale nu trebuiesc privite ca o obligaţie a statului şi în nici un caz nu trebuie să încurajeze nemunca, mai ales dacă majoritatea beneficiarilor îşi beau banii la bufetul satului încă în ziua în care îi primesc, după care refuză să-şi trimită copiii la şcoală, anulându-le şi acestora dreptul la o viaţă mai bună.

 

În replică, Horvath Ignacz i-a atras atenţia că nu se poate vorbi de egalitate în drepturi atâta vreme cât în unele comune prospere ale judeţului nu există nici măcar reţea electrică în cartierele rromilor, iar primarii nici nu se sinchisesc să le asigure acest standard de viaţă la care au dreptul toţi cetăţenii.

 

După atâtea contre, a venit şi momentul unui proiect cât de cât concret pentru îmbunătăţirea vieţii rromilor, deşi tare ne temem că şi acesta va fi praf  în ochi şi bani aruncaţi aiurea, care vor intra tot în buzunarele unor şmecheri.

E vorba despre un proiect european prin care vor fi angajaţi experţi rromi la primăriile din Ardud, Acâş, Tăşnad, Sanislău şi Negreşti-Oaş. În primii doi ani, salariile acestora vor fi asigurate de Uniunea Europeană, după care vor ajunge pe statele de plată ale primăriilor respective.

Tags: tigani  probleme  prefectura  
3364 vizite
Distribuie pe