O parte a angajaţilor din instituţiile publice sătmărene s-au aflat luni în grevă, dar fiecare a interpretat această acţiune de protest după cum l-a dus capul.
Cei care sunt înscrişi în sindicatele ce fac parte din Alianţa Bugetarilor au declarat grevă generală, dar nu toţi au respectat programul pe care îl impune o asemenea acţiune de protest, alţii au făcut doar grevă de solidaritate, interpretată în mod diferit în funcţie de instituţie, iar majoritatea profesorilor din şcoli au făcut grevă japoneză, intrând la orele de curs cu banderole albe la braţ.
Primii care au ieşit în grup în faţa Palatului Administrativ la un miting de protest ad-hoc au fost angajaţii Consiliului Judeţean, însuşi preşedintele Csehi Arpad programându-şi şedinţa de dimineaţă în aşa fel încât subordonaţii săi să aibă posibilitatea să participe la ora 9 la acţiunea de protest. Ei au urcat pe treptele din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor şi au stat la sporovăială vreo jumătate de oră, după care s-au întors cu toţii în birourile lor, pentru o zi de „pauză”.
Puţin mai târziu a fost rândul medicilor şi asistentelor de la Spitalul Judeţean să se adune în faţa instituţiei, unde liderii de sindicat le-au explicat scopurile acţiunii de protest, în prezenţa preşedintelui filialei judeţene a CNSLR-Frăţia, Dan Burulea. Şefa sindicatului Sanitas, Aurelia Pop, a declarat că, potrivit legii, urgenţele şi alte activităţi din spitalele judeţului sunt asigurate de 30% din personalul medical.
În marea majoritate a şcolilor din judeţ cursurile s-au ţinut după orarul obişnuit, cei mai mulţi profesori alegând varianta grevei japoneze, ceea ce înseamnă că au intrat la ore purtând doar banderole albe la braţ, în semn de protest. În unele cazuri, însă, precum la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, majoritatea profesorilor şi elevilor nu s-au prezentat deloc la cursuri, iar pentru cei câţiva colegi ai lor care au insistat, totuşi, să vină la şcoală, au fost întocmite orare speciale pentru predarea lecţiilor.
Efectele grevei s-au simţit cel mai puternic la Direcţia Generală a Finanţelor Publice, unde sute de oameni, care nu s-au informat din timp despre programul grevei, au fost trimişi acasă de portarul instituţiei, fără a avea posibilitatea să-şi rezolve problemele privind taxele şi impozitele. Singurele servicii pe care le-a asigurat Trezoreria au fost plăţile pentru instituţiile din domeniul siguranţei naţionale – armată, poliţie, SRI.
Angajaţii de la Primărie nu s-au aflat în grevă, deoarece ei sunt membri ai sindicatului Mintia, ce nu participă la acţiunile de protest programate de Alianţa Bugetarilor, astfel că activitatea Primăriei a decurs după programul normal de lucru.
Cele mai importante revendicări ale greviştilor se referă la renegocierea Legii-cadru privind salarizarea unitară în sectorul bugetar, dar şi asigurarea fondurilor pentru funcţionarea la parametri normali a unor servicii publice, mai ales în domeniul sănătăţii, unde situaţia e dezastruoasă.
Acţiunile de protest continuă miercuri cu un miting organizat la Bucureşti cu ocazia Zilei Muncii Decente, manifestare la care vor participa zeci de sindicalişti sătmăreni. În funcţie de impactul acestor acţiuni de protest se va decide ulterior dacă sindicaliştii din ţară vor intra sau nu în grevă generală pe termen nelimitat.