Locale Altele
Vineri, 20 Mai 2022
Vin, 20 Mai 2022
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Sătmărenii nu mai au bani nici pentru permisele de conducere
Sergiu Lenghel  - Miercuri, 11 Noiembrie 2009

Criza loveşte puternic în şcolile de şoferi din Sătmar. Instructorii auto se plâng că numărul elevilor a scăzut la jumătate, iar unii nu şi-au mai primit salariile din luna septembrie.

 

Cu toate că au fost introduse şi unele "preţuri de criză", anul acesta a fost un dezastru pentru instructori, care se gândesc serios să se reprofileze dacă situaţia nu se va schimba.

 

"Foarte slab merge. Sunt zile în care nici nu am de lucru. Am ajuns să am trei-patru elevi pe lună. Patronul nu mi-a dat din septembrie salariul. Mi-a spus clar, dacă nu aduc elevi pe maşină, nu îmi scot banii. La anu", sper să se revină la normal, pentru că altfel suntem nevoiţi să facem altceva", afirmă un instructor auto, angajat la una dintre cele mai mari şcoli de şoferi din Satu Mare.

 

El spune că din cei 1.000 lei ce trebuie achitaţi pentru orele de curs în vederea obţinerii permisului de conducere categoria B, o parte din bani îi rămân lui, iar restul merge la patron. Asta doar în cazul în care îşi găseşte el cursanţi. În caz contrar, rămâne cu buzunarele goale. "Nici elevii sau studenţii nu se înghesuie, deşi pentru ei avem reducere de 10%", se plânge instructorul.

 

Situaţia nu este mai roză nici la alţii. Un fost angajat al unei şcoli de şoferi, care a preferat să lucreze ca independent, spune că "îi poate număra pe degete pe cursanţi". Ioan Oprea lucrează ca persoană fizică autorizată şi a fost nevoit să facă şi el unele reduceri la tarife, pentru a-şi atrage clienţii.

 

"Şomerii, elevii, studenţii achită doar 900 lei. Faţă de anul trecut e mult mai ieftin, dar tot nu sunt elevi. Mai plătesc şi profesorul de legislaţie, combustibilul, inspecţia tehnică periodică. Am făcut un calcul şi rămân cu vreo 200 lei net/lună de la un elev", se plânge Ioan Oprea.

 

Alţii dau vina şi pe concurenţa neloială, care le fură din clienţi. "Sunt 72 de instructori auto autorizaţi ARR în judeţ, însă dacă se va modifica legislaţia, doar jumătate vor mai putea practica această meserie. Şi la noi la firmă se simte criza. Numărul de elevi a scăzut cu 50% faţă de anul trecut. Acum, toţi se uită la fiecare bănuţ” - ne-a declarat Peter Richard, instructor auto al şcolii de şoferi SC Mond Auto SRL Satu Mare.

Tags: scoala  soferi  criza  
2361 vizite
Distribuie pe