Locale Altele
Miercuri, 21 Februarie 2024
Mie, 21 Feb 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Proiect pentru o comunitate locală mai puternică, mai unită, la Turulung
Caritas Satu Mare  - Vineri, 9 Februarie 2024

În ultimii doi ani, la Turulung, s-au depus eforturi în vederea îmbunătățirii relațiilor dintre membrii comunității de diferite etnii și vârste, prin programe educaționale și evenimente comunitare.

Luna februarie a anului 2022 a marcat începutul unei colaborări exemplare dintre Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare, Primăria comunei Turulung și Școala Gimnazială din Turulung, în cadrul unui proiect comun intitulat: „Conexiune Interetnică”.

Proiectul finalizat recent a inclus programe pentru copii, părinți și pedagogi, precum și o serie de evenimente și acțiuni comunitare. Despre cele mai importante activități derulate, respectiv despre rezultatele obținute în urma implementării, publicul larg a fost informat prin intermediul unei conferințe care a avut loc joi, 8 februarie, în sala de ședințe a Primăriei comunei Turulung.

La începutul evenimentului, reprezentanții partenerilor implicați în proiect: primarul Comunei Turulung, Gheorghe Gyakon, directorul Școlii Gimnaziale Turulung, Sárosi Tibor, și directorul general al Organizației Caritas, dr. Ioan-Laurențiu Roman, i-au salutat pe cei prezenți. În continuare, managerul de proiect, Ioan Boros, a trecut în revistă cele mai importante activități de proiect, oferind detalii referitoare la realizarea acestora.

În cadrul proiectului, serviciile sociale furnizate de Centrul comunitar „Sf. Martin de Tours” au devenit accesibile pentru un număr mai mare de beneficiari, deservind atât persoanele vulnerabile, cu risc crescut de excluziune socială, cât și cele din rândul populației majoritare, respectiv a altor minorități etnice – a afirmat Ioan Boros.

Pe perioada proiectului, s-au desfășurat o serie de programe educaționale noi, precum: „Orientare profesională și vocațională", „Excelență prin educație", „Integrare socială prin educație ecologică", „Integrare socială prin sport", „Educație parentală". 8 cadre didactice din cadrul Școlii Gimnaziale Turulung și 2 pedagogi ai Centrului comunitar „Sf. Martin de Tours” și-au perfecționat și și-au îmbunătățit competențele de predare și instruire prin Programul de Instruire Complexă (KIP), datorită proiectului – a informat publicul managerul de proiect.

Au fost înființate două grupuri de acțiune locală în vederea creșterii gradului de mobilizare și participare în activități de advocacy privind propriile nevoi ale persoanelor vulnerabile, din rândul membrilor comunității locale.

Evenimentele comunitare organizate în cadrul proiectului au fost foarte populare, fapt dovedit și de numărul de participanți la fiecare dintre acestea: în cele 4 campanii de curățenie s-au implicat activ 184 de localnici, la cele două concursuri de gătit au participat 112 de persoane, la cele două campionate de fotbal au fost prezenți 100 de elevi și adulți – a declarat Ioan Boros. În luna noiembrie a anului trecut, în cadrul proiectului a fost organizat un vernisaj foto incluzând 92 de fotografii realizate de 30 de elevi. Participanții la evenimentul de joi, au avut ocazia să admire și ei fotografiile școlarilor, acestea fiind expuse în sală.

Deși proiectul „Conexiune Interetnică” s-a încheiat la finalul lunii ianuarie, munca începută în cadrul acestuia va continua în mai multe domenii – a subliniat managerul de proiect. Astfel, Centrul comunitar „Sf. Martin de Tours” va continua să furnizeze servicii sociale pentru un număr extins de beneficiari (minim 80 de copii). Programul de „Educație parentală” se va derula în continuare. De asemenea, vor continua activitățile de grădinărit în cele 3 sere din curtea centrului. Programul de Instruire Complexă va fi utilizat și după încheierea proiectului, atât de cadrele didactice din cadrul Școlii Gimnaziale Turulung, cât și de pedagogii Centrului „Sf. Martin de Tours”, iar cele două echipe de fotbal înființate vor continua antrenamentele.

La finalul evenimentului, reprezentanții partenerilor implicați în proiect au asigurat publicul prezent în sală că sunt deschiși să colaboreze și în viitor, în cadrul unor proiecte noi.

Proiectul „Conexiune Interetnică” a fost implementat de Asociația Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare, în parteneriat cu Primăria Comunei Turulung și Școala Gimnazială Turulung, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

1135 vizite
Distribuie pe