Locale Altele
Sambata, 20 Aprilie 2024
Sam, 20 Apr 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Concurenţă neloială pentru Moş Nicolae
Sergiu Lenghel  - Vineri, 27 Noiembrie 2009

Comercianţii din faţa Casei de Modă se tem că ţiganii le vor fura din clientelă. Lorand Bocsi şi Anamaria Szeremi sunt primii care şi-au amenajat tarabele pentru vânzarea unor cadouri în pragul sărbătorilor de iarnă.

 

Vin în acelaşi loc în fiecare an, pentru ei fiind practic o meserie din care îşi duc traiul de zi cu zi.

Toate produsele lor sunt confecţionate manual, spre deosebire de restul comercianţilor, care vin cu marfa deja cumpărată.

Clienţi nu prea au deocamdată, dar sunt obişnuiţi cu astfel de zile şi spun că vânzările vor creşte de săptămâna viitoare, când sătmărenii vor căuta disperaţi un cadou de Moş Nicolae.

 

Ca în orice afacere, concurenţa este mare, mai ales în acest sezon al anului. "Or" să vină ţiganii cu produse cumpărate de la Rachel. Aşa fac în fiecare an. Să vedeţi săptămâna viitoare ce plin o să fie aici" - spune Anamaria. De meserie decorator, femeia îşi vinde marfa lucrată cu mâna sa, declarându-se o "P.F.A." - Persoană Fizică Autorizată. A ajuns şi pe la Sighişoara, unde spune că merg vânzările ca pe roate. Şoricei cu mesaje de dragoste, clopoţei, ursuleţi din pluş - cu preţuri cuprinse între 5 şi 15 lei, toate îşi aşteaptă clienţii.


 

Alături, Lorand este "specializat" în periniţe ornamentale cu preţuri cuprinse între 12 şi 18 lei, cizmuliţe pentru cadouri ce costă 15 lei, la acelaşi preţ fiind şi tradiţionalele coşuleţe pentru Moş Nicolae. "Am fost aici şi de 8 Martie şi nu mă plâng. Eu doar o ajut pe mama mea să le confecţioneze şi le vând. Am fost chiar şi la Expo Arad cu ele" - afirmă tânărul.


 

Două eleve ieşite de la şcoală au şi pus ochii pe o periniţă decorativă în formă de inimioară la preţul de 5 lei. "Mi-o fac mie cadou, nu e pentru nimeni. Am să o pun pe canapea la mine în cameră" - ne spune Roxana Tulbure.
 


Cei doi comercianţi plătesc la Primărie 4 lei/mp pentru o zi de vânzare, însă mai stau pe gânduri dacă vor veni şi în week-end-ul acesta. După Ziua Naţională, aceştia cred că vor fi asaltaţi de cumpărători, însă până atunci oferta va fi mult mai bogată, fie ea şi adusă de prin depozitele din Sătmar.

Tags: comercianti  targ  mos nicolae  
2243 vizite
Distribuie pe