Locale Altele
Duminica, 24 Ianuarie 2021
Dum, 24 Ian 2021
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Ghetoul din „Cearda”
Sergiu Lenghel  - Luni, 1 Februarie 2010

Sunt plătitori de taxe şi impozite locale la bugetul municipiului Satu Mare, dar trăiesc mai rău ca într-un cătun. La vreo trei kilometri de oraş, în zona cunoscută sub numele de "Cearda", aproape 60 de familii din blocurile fermei Agrozoocom Decebal îşi duc zilele ca într-un ghetou.

 

Pentru familiile din "Cearda", o zi obişnuită începe cu aprovizionarea cu apă de la pompele din curtea blocului. Nimeni nu se încumetă să bea însă din această apă, iar femeile gătesc cu apă plată cumpărată de la magazin.

 

După ce societatea Agrozoocom Decebal a fost cumpărată, în urmă cu patru ani, de un patron italian, oamenii s-au trezit fără apă la robinet, chiar dacă aceştia achitau lunar o sumă pentru consumul zilnic.

Italianul a motivat această măsură prin faptul că animalele au nevoie de apa din sistemul propriu de alimentare al fermei, iar cantitatea acesteia este atât de mică încât nu mai ajunge şi la oameni.

 

De atunci, singura sursă de apă a locatarilor este  cişmeaua din curtea blocului. Apa de aici însă nu este potabilă, iar cei care se încumetă s-o bea pot să ajungă la spital. "Am băut şi eu, că nu am avut ce face, era închis la magazin. M-a apucat o durere de cap şi stomac, că am crezut că mă duc pe lumea cealaltă" - ne-a spus Ionuţ, un tânăr de 16 ani.

 

Magazinul deschis la parterul unui bloc nu duce lipsă de clienţi. "Apa minerală sau plată se vinde ca pâinea caldă. Lumea cumpără baxuri întregi" - afirmă vânzătoarea.

Gospodinele au cele mai mari bătăi de cap atunci când vine vorba de pregătit mâncarea. "Eu sunt casnică şi încerc să fac de-ale gurii pe când vine soţul de la serviciu. Dimineaţa mă trezesc, aduc apă de la pompă, dar o folosim doar pentru spălat haine sau la toaletă, pentru că e apă menajeră. Dacă vreau să fac mâncare, mă duc la magazin să cumpăr flacoane cu apă plată" - mărturiseşte Ana Varga, în vârstă de 56 de ani, care cheltuieşte lunar peste 200 de lei doar pentru apa potabilă de la magazin.

 

Unii au investit în instalaţii de pompare a apei, au forat la peste 12 metri adâncime şi au apă la robinet. "Suntem puţini care am scos din buzunar zeci de milioane pentru asta, dar nu avem ce face. Degeaba am tot mers pe la Primărie, că am primit doar promisiuni” - se plânge Mircea.

 

După ce au fost uitaţi atâta timp de autorităţi, directorul SC Apaserv SA, Ioan Leitner, vine cu o veste bună pentru ei. "Anul acesta se va rezolva problema. Licitaţia a avut loc în decembrie, urmează predarea amplasamentului, odată ce vremea va fi favorabilă pentru lucrări. Acestea cuprind extinderea reţeleii de apă potabilă până la Vetiş, urmând să fie realizate şi branşamentele la fiecare locuinţă. Valoarea lucrărilor este de peste 160.000 lei" - explică Ioan Leitner.

Tags: cearda  ghetou  apa  
2386 vizite
Distribuie pe