Locale Altele
Miercuri, 18 Iulie 2018
Mie, 18 Iul 2018
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Caritas face cămin de bătrâni în locul Psihiatriei
Sergiu Lenghel  - Joi, 4 Februarie 2010

Imobilul în care funcţiona până nu demult secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean, retrocedat recent Episcopiei Romano-Catolice, va fi dat în folosinţă gratuită Organizaţiei Caritas. Aici urmează să se înfiinţeze un complex multifuncţional pentru vârstnici.

 

Anunţul a fost făcut joi, în cadrul unei conferinţe de presă, de către directorul general al Organizaţiei Caritas Satu Mare - Löchli Terezia Tünde, cu ocazia prezentării raportului de activitate pe anul 2009.

La întâlnirea cu mass-media au mai participat şi directorul adjunct - Barkasz Gabriela şi purtătorul de cuvânt al organizaţiei, Fazekas Csilla.

 

Printre priorităţile acestui an se numără realizarea a două mari investiţii, menite să vină în sprijinul tinerilor şi vârstnicilor. Prima se referă la complexul comunitar pentru tineri "Casa Open", realizat prin extinderea Centrului de Prevenire şi Consiliere Antidrog, unde adolescenţii din Satu Mare vor putea face voluntariat. Cel de-al doilea proiect vizează reabilitarea clădirii situate lângă Spitalul Vechi, unde a funcţionat Psihiatria, în scopul realizării unui complex multifuncţional pentru bătrâni.

 

Clădirea este foarte veche, declarată monument istoric, construită la iniţiativa episcopului Ham Janos pentru persoanele cu nevoi sociale. Directorul general al Organizaţiei Caritas afirmă că valoarea acestui proiect este estimată la suma de 850.000 euro, bani care vor fi accesaţi din fonduri europene. Odată cu reabilitarea clădirii se va mai construi şi o mansardă, iar în cadrul complexului se va deschide şi un centru de zi pentru vârstnici. Complexul va avea o capacitate maximă de 98 persoane.
 

 

Anul 2010 este şi un an aniversar pentru Caritas, ce va fi marcat printr-o serie de manifestări festive. "Aniversăm 20 de ani de la reînfiinţare, adică după Revoluţie. Pe data de 5 iunie va avea loc un maraton de solidaritate, pe 24 septembrie un eveniment jubiliar, iar în zilele de 11-12 noiembrie se va ţine o conferinţă internaţională de specialitate" - a precizat directorul Caritas.

 

Referitor la activitatea pe anul trecut, conducerea organizaţiei a introdus mai multe servicii noi în cadrul programelor sociale, precum consilierea în carieră, tehnici şi metode pentru integrare profesională şi consilierea socială.

Pentru a identifica problemele cu care se confruntă cei în vârstă, în perioada februarie-iulie 2009 s-a realizat un sondaj pe un eşantion de 180 de sătmăreni, iar rezultatele au dus la o singură concluzie: prestaţiile şi serviciile sociale şi medicale nu acoperă nevoile reale ale vârstnicilor.

 

Cele mai importante probleme sunt cele legate de sănătate, financiare şi cele cauzate de singurătate, motiv pentru care se impune o extindere a serviciilor oferite de Organizaţia Caritas.

 

În vara anului trecut s-a inaugurat extensia clădirii Centrului Deschis "Casa Prieteniei", fiind realizate o serie de spaţii destinate activităţilor cu caracter educativ-recreativ.

 

Prin cele 38 instituţii coordonate de Caritas, în cursul anului trecut, au beneficiat de servicii specifice peste 10.000 de persoane, cele mai multe, respectiv 6.652 fiind incluse în programele sociale de suport şi intervenţie, pe care s-a cheltuit jumătate din bugetul organizaţiei. Cele mai mari venituri în 2009 au provenit din donaţii în natură m 44%, şi din subvenţiile de la bugetul central de stat, 18%.

Tags: caritas  psihiatrie  batrani  
10142 vizite
Distribuie pe

Asociația Stea organizează și anul acesta Festivalul Voluntariatului la Satu Mare
Marti, 17 Iulie 2018
Asociația Stea în parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Satu Mare și cu sprijinul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Satu Mare continuă tradiția...   continuare

Concurs cu premii pentru desemnarea celor mai frumoase grădini stradale din Satu Mare
Luni, 16 Iulie 2018
Grupul de ecologiști voluntari Zöld Szatmár - Sătmarul Verde dă startul unui concurs de frumusețe. Fiindcă ne dorim un oraș frumos vă invităm să ne trimiteți poze cu spații verzi publice care credeți că au un aspect deosebit și sunt bine întreținute de una sau mai multe persoane fizice.   continuare

Avocatul Poporului oferă din nou audiențe la Satu Mare
Vineri, 13 Iulie 2018
Miercuri, 18 iulie 2018, de la ora 10.30, în sala mică de şedinţe a Palatului Administrativ se vor desfăşura audienţele lunare organizate de către reprezentanţii Biroului Teritorial Oradea al instituţiei Avocatul Poporului.   continuare

Ministerul Tineretului organizează tabere gratuite pentru copiii din regiunile afectate de inundații
Joi, 12 Iulie 2018
În ședința de joi a Executivului s-a aprobat memorandumul prin care Ministerul Tineretului și Sportului contribuie la măsurile necesare...   continuare

Tabara de recuperare pentru copiii Raza Speranței
Miercuri, 11 Iulie 2018
Fundația Hans Lindner, prin programul Raza Speranței în parteneriat cu Fundația Kosztyu Ádám din Ungaria a oferit şi în acest an...   continuare