Locale Altele
Miercuri, 29 Noiembrie 2023
Mie, 29 Nov 2023
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Īmbulzeală pentru ţoale
Sergiu Lenghel  - Luni, 15 Martie 2010

Magazinele second-hand par să fie o afacere bună pe timp de criză. Nu īn fiecare zi ne este dat să vedem memorabilele cozi de dinainte de ’89, cānd pentru un kilogram de portocale sau carne te trezeai cu noaptea-n cap. Socotite de unii drept magazine ale săracilor, īmbrăcămintea de import se vinde pe bandă rulantă īncă de la prima oră a dimineţii.

 

Ca de fiecare dată, luni se formează o coadă unică de aşteptare īn faţa magazinului SecondTex din cartierul Micro 15. Zeci de sătmăreni sosesc īncă de pe la ora 08.30 pentru a fi primii care intră pe uşile magazinului.

Cel mai aglomerat este atunci cānd se primeşte marfă "europeană", iar printre clienţi se regăsesc persoane trecute de vārsta tinereţii, īnsă sunt şi cumpărători mai tineri.

La ora 09.00 fix, mulţimea a dat iama īn interior pentru a-şi "īnnoi" garderoba de primăvară.

 

Totul se vinde la kilogram, iar preţul diferă de la o zi la alta. La īnceput de săptămānă se aduce marfă nouă, astfel că ziua de luni are cel mai ridicat preţ: 15 lei/kg. Chiar şi pentru cei la care le suflă vāntul prin buzunare suma nu e deloc mare, īnsă nici hainele nu sunt Armani sau Dolce&Gabbana.

 

"Trec foarte des pe la acest magazin. Hainele sunt ieftine şi destul de bune. Preţul este acceptabil pentru noi, cei mai īn vārstă" - a spus Viorica Toduţ, o sătmăreancă de 56 de ani, care īşi căuta o bluziţă pentru ea, dar şi o cămaşă pentru soţul ei.
 

 

Clienţii cumpără cam tot ce se poate. De la articole de īmbrăcăminte, pānă la curele, genţi, pantofi sau adidaşi, precum şi alte obiecte vestimentare. Una dintre vānzătoare ne spune că marfa este adusă din Italia, Franţa sau chiar Elveţia, fiind schimbată săptămānal cu alta nouă. "Vin foarte mulţi clienţi la noi. Şi tinerii vin, să ştiţi. Īn restul magazinelor, preţurile sunt exagerate şi nu īşi permit toţi. Vin mai ales să-şi cumpere īncălţăminte şi blugi" - afirmă Florica, vānzătoarea magazinului.
 

 

O tānără domnişoară, pe care probabil o vedem īn week-end prin cluburi, a făcut şi ea cāteva cumpărături... la kilogram. "Mi-am luat o bluză frumoasă şi de calitate. Găseşti şi lucruri noi aici, nu e aşa cum spune lumea" - mărturiseşte Ioana, īn vārstă de 22 de ani.

 

Tot mai mulţi clienţi trec pragul acestor magazine, care prosperă pe timp de criză. Pānă la urmă, gusturile... vestimentare nu se discută. E cool să te īmbraci pe nişte bani din care īţi poţi lua o bere şi un pachet de ţigări. Hai să fie două beri.

Tags: haine  second hand  coada  
2135 vizite
Distribuie pe