Locale Altele
Miercuri, 28 Octombrie 2020
Mie, 28 Oct 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Ziua Mondială a Sănătăţii
Sergiu Lenghel  - Miercuri, 7 Aprilie 2010

De Ziua Mondială a Sănătăţii, sătmărenii şi-au măsurat gratuit tensiunea arterială. Două corturi ale Direcţiei de Sănătate Publică, respectiv al Crucii Roşii, au fost amplasate miercuri în faţa Catedralei Romano-Catolice, sute de sătmăreni fiind dornici să afle dacă au probleme cu sănătatea.

Tineri sau pensionari, toţi au intrat în cele două corturi deschise între orele 11.00-14.00, cu scopul de a-şi măsura tensiunea arterială, însă au mai fost şi unii care au confundat acest eveniment cu Ziua Mondială a Diabetului, întrebând dacă pot să-şi măsoare glicemia.

Emil Smecic, un pensionar în vârstă de 82 de ani, s-a lăsat pe mâna celor de la DSP, care nu i-au dat tocmai o veste bună. "Mi-au spus că am tensiunea mică. La viaţa mea, nu am băut, nu am fumat, dar am probleme cu inima, am fost şi operat" - mărturiseşte bătrânul.

Reprezentanţii DSP au împărţit pliante şi reviste cu informaţii despre diferite boli, cu această ocazie fiind promovat şi biroul de consiliere şi testare HIV/SIDA din cadrul instituţiei. "Testarea HIV este gratuită pentru toţi cei care vin la biroul de consiliere" - a precizat Angela Pop, inspector DSP.

După ce au aflat că serviciile sunt gratuite, oamenii s-au înghesuit să-şi măsoarea tensiunea arterială şi în cortul Crucii Roşii, unde voluntarii au oferit informaţii despre cancerul de col uterin, tuberculoză sau anticoncepţionale.
 

Fosta lideră a tineretului din cadrul organizaţiei Crucea Roşie Satu Mare, Oana Burulea, a profitat şi ea de mini-vacanţa studenţească şi a trecut la tensiometru. "Prin această zi vrem să atragem atenţia populaţiei asupra sănătăţii. Fiecare dintre noi ar trebui să dea o mai mare importanţă acestui aspect. Mai bine să previi decât să tratezi" - spune studenta în anul I de la Facultatea de Medicină din Târgu-Mureş.
 

Printre cei care s-au oprit la voluntarii Crucii Roşii au fost şi câţiva oşeni aflaţi întâmplător în zonă. "N-am nimic. Am 63 de ani, dar mă ţin bine. Medicul spune că atâta timp cât am 120 cu 80 e bine" - afirmă Ana Dumitrescu din Negreşti-Oaş.

Şi tinerele noastre colege din presă şi-au măsurat tensiunea arterială. Raluca Jofi de la Nord-Vest TV, Gabriela Puşcaşiu de la Adevărul de Seară şi Nagy Katalin de la City Radio au vrut să afle cum stau cu tensiunea. Doar ştirista NV TV, mai sensibilă de felul ei, a fost supusă la două măsurători. Din fericire, la a doua încercare rezultatul a fost OK.
 

1588 vizite
Distribuie pe