Locale Altele
Miercuri, 22 Ianuarie 2025
Mie, 22 Ian 2025
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Sindicalişti contra parlamentari
Sergiu Lenghel  - Vineri, 28 Mai 2010

Sindicaliştii sătmăreni s-au aflat vineri faţă în faţă cu parlamentarii. Motivul întâlnirii nu este greu de ghicit. Ziua de 31 mai care va paraliza România, efectele reducerilor pensiilor şi salariilor, multe acuze la adresa clasei politice, toate acestea au fost temele discuţiilor.

 

Aşezaţi la o distanţă considerabilă de parlamentarii PDL şi UDMR, la fel cum arată configuraţia actuală de la nivelul puterii, deputatul PSD Gheorghe Ciocan şi colegul său de partid, senatorul Valer Marian, ambii reprezentând Opoziţia, au declarat că sunt alături de sindicalişti.

De altfel, la nivel central, PSD a elaborat împreună cu sindicaliştii o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Boc.

 

Aparatul bugetar care s-a "umflat" în ultimii ani, salariile de lux şi averile dubioase ale unor angajaţi la stat - acestea au fost doar câteva dintre reproşurile sindicaliştilor la adresa Puterii.

 

Deputatul PD-L Ioan Holdiş, împreună cu deputatul UDMR Erdei D. Istvan, membri ai Comisiei de Buget-Finanţe a Parlamentului, au încercat să explice că soluţiile de ieşire din criză propuse de guvernul din care fac parte şi ei au un caracter temporar.

 

"România a ajuns la fundul sacului. 2.800.000 de oameni care lucrează în ţară ţin în spate întregul  sistem social. Reducerile salariilor şi pensiilor au loc doar până la sfârşitul acestui an" - a precizat democrat-liberalul, care a recunoscut totuşi că reforma statului trebuia să se facă de sus în jos.
 

 

Acesta a mai adăugat că 63% din bugetul de stat se duce pe salariile bugetarilor şi pensiilor, iar reducerile acestora ar aduce o creştere economică de 21%. "A fost ultima şansă ca România să iasă din criză, altfel, ne vom trezi ca de la 1 ianuarie 2011 să nu se mai poată plăti pensiile şi salariile" - afirmă deputatul, cerând solidaritate din partea sindicaliştilor.

 

Niciunul nu a vrut să audă de solidaritate, acuzând Puterea că nu a renunţat mai întâi la salariile de zeci de mii de euro ale unor bugetari din agenţiile guvernamentale care nu-şi au rostul, pentru ca abia apoi să se gândească la tăierile de pensii.

"Cine va fi responsabil pentru oamenii care vor muri fiindcă nu vor avea ce mânca sau nu vor avea bani de medicamente? Ce face Guvernul este un genocid! Sunt unii cu 20.000 euro pe lună. De ce nu se face economie mai întâi la cei care au sute de milioane şi după aceea să vadă cum fac cu ceilalţi?" - a întrebat Sorin Faur, liderul Cartel Alfa, el fiind întrerupt imediat de Holdiş, care a spus că această problemă se va rezolva anul viitor, odată cu noua lege a salarizării.
 

 

Numărul prea mare de bugetari angajaţi în ultimii ani pe sistemul clientelar politic este un alt factor care a dus la situaţia actuală, în opinia sindicaliştilor. Parlamentarii au fost şi ei luaţi la rost în legătură cu cheltuielile prea mari pe care le au în timpul mandatului, de unde s-ar putea face alte economii. "Am un salar de 4.900 lei, dar aici în Palat sunt măcar vreo 30 care primesc mult mai mult" - susţine deputatul Holdiş.

 

Parlamentarii PSD au declarat că sunt de partea sindicaliştilor şi doresc un vot deschis la moţiunea de cenzură. "Nu suntem de acord cu reducerea salariilor şi pensiilor. România a avut cea mai mare creştere economică pe vremea guvernării PSD. Voi cere un vot deschis la votarea moţiunii de cenzură" - a spus deputatul Gheorghe Ciocan. Şi senatorul Valer Marian a declarat că va cere un vot deschis în Parlament, cu bile la vedere sau chiar prin apel nominal, pentru ca toată lumea să vadă cine şi cum votează.

1886 vizite
Distribuie pe