Terapie cu animale pentru copiii cu disabilităţi din judeţul Satu Mare. Un proiect cu finanţare europeană în valoare de 5.500 euro se va derula începând din această săptămână, timp de şase luni.
În cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată la baza de dresaj canin Alpha K-9 de lângă ştrand, conducerea Asociaţiei "Angel Dog" Satu Mare au oferit explicaţii legate de acest subiect, judeţul nostru fiind singurul din ţară care a câştigat un proiect european pentru terapia cu animale.
Preşedintele Szabo Zoltan, vicepreşedintele Toth Edvard, antrenorul de dresaj canin Nagy Lehel şi antrenoarea voluntarilor care vor participa la acest program, Reha Melinda, au fost prezenţi joi la întâlnirea cu mass-media locală.
Din cele 123 de proiecte depuse din toată ţara, au fost admise primele 30, printre care şi cel depus de asociaţia sătmăreană. Grupul-ţintă al proiectul intitulat "Împreună pentru tineri" sunt copiii cu disabilităţi din Casa de Tip Familial "Maria", Asociaţia "Sfântul Benedict" pentru autişti şi Asociaţia "Werdnig Hoffman" din Carei, unde va avea loc vineri prima şedinţă de terapie cu animale.
Cei opt voluntari participă la acest program cu şase câini din rasele Vijla Maghiară, Labrador, Husky sau Ciobănesc german. Săptămânal vor avea loc două şedinţe de terapie cu câini, realizate în aceste centre, dar şi în aer liber, sub supravegherea psihopedagogilor.
Voluntarii Asociaţiei "Angel Dog" vor interacţiona cu copiii prin intermediul câinilor care îşi ascultă stăpânii. Cea mai tânără voluntară, Boer Blanka, în vârstă de 13 ani, a făcut o demonstraţie cu un câine din rasa Vijla Maghiară, dovedind că patrupedul poate fi folosit pentru buna-dispoziţie a celor mici.
La ora actuală, terapia cu animale nu este încă reglementată la noi în ţară, însă câinii care participă la terapie au fost dresaţi timp de doi ani pentru a socializa cât mai bine cu oamenii, având deja şi un atestat pentru terapie.