Locale Altele
Duminica, 24 Ianuarie 2021
Dum, 24 Ian 2021
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Refugiu pentru copiii nimănui
Sergiu Lenghel  - Vineri, 30 Iulie 2010

La fel ca în toată ţara, şi la Satu Mare funcţionează în cea mai deplină discreţie o instituţie mai puţin cunoscută, dar care reprezintă uneori ultima salvare pentru nişte copii pierduţi în lume: Centrul de Primire a Minorilor „Sfântul Nicolae”, administrat de Direcţia Pentru Protecţia Copilului.


 

Fie că fug de acasă sau pur şi simplu sunt „uitaţi” de părinţi, copiii care ajung la acest centru amenajat într-o casă cochetă de pe strada Depozitelor primesc o a doua şansă în viaţă. Aici ajung anual zeci de minori, majoritatea aduşi de poliţişti după ce au fost găsiţi cutreierând străzile oraşului.

 

Într-o scurtă vizită pe care am făcut-o joi, cei cinci minori cazaţi acum aici jucau remy şi puzzle, iar unii încercau să scrie şi să citească în camera lor de relaxare, dar parcă nu se simţeau în largul lor. Deşi beneficiază de cele mai bune condiţii, ei se simt izolaţi de societate.
 

 

Pentru ei, şcoala reprezintă o necunoscută, puţini fiind cei care au terminat opt clase obligatorii. Directorul Direcţiei pentru Protecţia Copilului, Adrian Marc, spune că au fost cazuri în care au înscris la cursuri de alfabetizare copii care, teoretic, erau elevi de şcoală generală, dar care, de fapt, hoinăreau prin ţară şi au stat luni de zile la centrul din Satu Mare.

 

Singurul minor cazat acum la centru, care nu provine din judeţul Satu Mare, este un băiat de aproape 17 ani, pe care îl vom numi Sorin. El a fost adus în urmă cu o săptămână de poliţişti. Nemulţumit de ce îi oferea familia sa modestă din judeţul Vaslui, el a plecat fără niciun cuvânt. S-a oprit la Satu Mare, cu gândul să muncească pentru a face rost de bani.

 

Singura fată care trăieşte în prezent în "hotelul" Direcţiei pentru Protecţia Copilului este o adolescentă aparent inocentă, care însă a dat mari bătăi de cap familiei sale. Are doar 14 ani, iar pentru a o proteja, îi vom spune Renata. "Are o singură clasă făcută. Părinţii ei sunt plecaţi în Grecia şi era în grija unor neamuri. A fost dată la Poliţie ca persoană dispărută şi a fost găsită tocmai la Negreşti-Oaş. Urmează să vină părinţii după ea, dar noi îi vom întocmi o anchetă socială şi dorim să o reintegrăm în familie" – spune asistentul social Nicoleta Ilea.


 

Ultimul venit este un băiat care parcă nu îşi găseşte locul. El nu s-a lăsat fotografiat şi ne-a spus că nu a fugit de acasă, dar părinţii lui sunt plecaţi în Ungaria şi nu a mai rămas nimeni care să aibă grijă de el.

 

Au fost zile în care Centrul "Sfântul Nicolae" era aproape plin, cele două dormitoare având spaţiu suficient pentru aproape 20 de copii. Chiar dacă au parte de mâncare bună, televizor şi un acoperiş deasupra capului, cei cu care am stat de vorbă ne-au spus că "tot mai bine e afară".

 

Declaraţiile lor sunt confirmate şi de directorul Adrian Marc, care recunoaşte că mulţi dintre cei cărora li se rezolvă, pe moment, problema şi părăsesc centrul, până la urmă ajung înapoi în această instituţie, culeşi tot de pe stradă, după ce se confruntă mereu cu aceleaşi probleme sociale sau familiale care îi determină să fugă de acasă.

1197 vizite
Distribuie pe