Locale Altele
Vineri, 24 Septembrie 2021
Vin, 24 Sept 2021
La ștrand ca-n vremurile bune...
Ioana Gavrău  - Miercuri, 6 Octombrie 2010
Vin din toate colțurile județului doar pentru a se bucura de apa termală din incinta Taberelor Școlare din municipiu. Bătrâni, dar și tineri, petrec zilnic ore întregi la singurul bazin deschis în Satu Mare, conștienți de faptul că apa termală de la Satu Mare are cele mai bune proprietăți curative din întreaga țară.Toată lumea știe că ștrandul din Satu Mare a fost renumit în țară, pe vremea când el funcționa, bineînțeles. Atunci turiștii se înghesuiau să-și petreacă weekend-ul în municipiu, iar excursiile de acest gen le repetau de fiecare dată când puteau.

După ce ștrandul a intrat în renovare, sătmărenii fugeau în Ungaria pentru o scurtă „bălăceală“. De asemenea, bazele de tratamement din Acâș și Mihăieni sau Tășnad erau singurele refugii pentru cei care vroiau să scape de micile probleme de sănătate.
 
În urmă cu două săptămâni, bazinul din incinta Taberelor Școlare a fost umplut cu apă termală, iar sătmărenii profită din plin de acest lucru. În ciuda temperaturilor destul de scăzute din ultima perioadă, bătrânii iau cu asalt bazinul.
 Prețul este acceptabil pentru toată lumea - 5 lei - iar restricția de vârstă a fost ridicată. „În timpul verii aveam copii care veneau în tabără și din cauza acestui aspect, în bazin nu puteau să intre persoanele care aveau peste 35 de ani. Acum, însă, vârsta nu mai reprezintă un impediment“, a spus Călin Gal, directorul Taberelor Școlare.

Bălăceală în fiecare zi

Accesul la bazin se face începând cu orele 09.00, fiind deschis până la miezul nopții. În timpul zilei, bătrânii sunt cei care profită din plin de apa fierbinte, iar seara, tinerii sunt cei care petrec, indiferent de temperaturile de afară.

Apa este curată și se schimbă destul de des. „Până în momentul de față o schimbăm o dată la săptămână, dar avem de gând să o schimbăm de două ori“, a mai spus Călin Gal.
Apa care iese din conductă are nu mai puțin de 55 grade Celsius, răcindu-se treptat după ce ajunge în tot bazinul.

Tratament

Ioan Buta are 69 de ani și parcurge zilnic peste 100 de kilometri doar pentru a putea face câteva ședințe de tratament în apă termală.
 


Sunt aici pentru a treia oară în această săptămână și spun cu mâna pe suflet că sunt extrem de mulțumit. Apa este foarte bună. Reumatismul mă omoară, dar după trei ședințe mă simt deja mai bine. Dacă nu ar sufla vântul, totul ar fi excelent“, spune Ioan Buta.

Nici nenea Grigore, de 81 de ani, nu se sperie de vremea capricioasă și petrece ore bune în bazin. „Mi-e puțin rece, dar în apă este foarte bine. Sunt din Gherța Mică și vin zilnic cu microbusul“, a spus Grigore Bura.
 Persoanele care vin la Taberele Școlare regretă că nu s-au putut bucura mai repede de această apă. „Eu sunt din Satu Mare, dar trebuia să merg în celălalt capăt de județ pentru a putea face tratament în apă termală. Îmi pare rău că nu s-a deschis și peste vară acest bazin. Știu că aici apa are cele mai bune proprietăți curative, eu am fost peste tot, chiar și cea de la Felix este mai puțin bună decât aceasta“, a declarat Ana Blidar.

Tot pentru tratament, unii pensionari beau apa termală. „Face bine la stomac și e și bună la gust“, a spus Ioan Buta.Teren de fotbal

În acest an, reprezentanții Taberelor Școlare au investit nu mai puțin de 25.000 de euro în reabilitarea bazinului, respectiv într-un teren de fotbal, cu iarbă artificială.

Terenul se poate închiria și are și instalație de nocturnă. Mai mult, punem la dispoziția turiștilor și cabane, cu patru și șase locuri, valoarea chiriei fiind de numai 25 lei/persoană/zi“, a mai spus Călin Gal. 

Hotelul de două stele este pregătit și el pentru a primi turiști. Camera cu două locuri se închiriază la prețul de 70 lei, iar cea cu patru locuri la 120 lei.
4524 vizite
Distribuie pe