Locale Altele
Sambata, 23 Ianuarie 2021
Sam, 23 Ian 2021
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Voluntarii plantează perdea forestieră în Rezervaţia Naturală Tur
Societatea Carpatină Ardeleană  - Luni, 8 Noiembrie 2010

Societatea Carpatină Ardeleană - Satu Mare, în parteneriat cu Primăria Comunei Turulung şi Asociaţia E-Consult, a organizat duminică o acţiune de plantare a unei perdele forestiere de 1,25 km, de-a lungul drumului comunal DC7, între localităţile Turulung şi Turulung Vii.
 

 

 La acţiune au participat peste 50 de persoane, majoritatea localnici din comuna Turulung, dar şi voluntari din Satu Mare.

 

Au fost plantate 100 de frasini de luncă (Fraxinus angustifolia) şi peste 650 de păducei

(Crataegus monogyna), ambele specii autohtone, care peste câţiva ani vor forma o perdea deasă de vegetaţie.

 

După munca de cinci ore, voluntarii au fost invitaţi să se delecteze cu gulaşul pregătit de echipa Primăriei Turulung, ocazie cu care custozii rezervaţiei naturale Râul Tur au purtat discuţii cu localnicii despre măsurile de conservare a naturii din aria protejată. În cadrul discuţiilor, membrii comunităţii locale au propus continuarea plantărilor şi pe mejdele dintre terenuri agricole şi păşuni.
 

 

Rezervaţia Naturală “Râul Tur” a fost declarată arie protejată pentru diversitatea habitatelor şi peisajelor existente, precum şi datorită numărului mare de specii ocrotite din zonă.

 

Drumurile publice din rezervaţie sau din vecinătatea acesteia reprezintă o reală ameninţare pentru speciile protejate care trăiesc aici. Din rapoartele personalului rezervaţiei reiese faptul că în cursul anului 2008 au fost identificate un număr mare de cadavre ale unor specii protejate pe porţiunea de 2,5 km de drum public dintre Turulung şi Turulung Vii, ele fiind victime ale circulaţiei auto din zonă.

 

Plantarea perdelelor forestiere este o bună soluţie din punctul de vedere al protecţiei

mediului ele fiind totodată şi elemente importante pentru agricultură. Perdeaua forestieră paralelă cu un drum public obligă speciile de păsări şi lilieci să intersecteze drumul la o înălţime la care probabilitatea coliziunii cu autovehicule este foarte mică.
 

 

Majoritatea speciilor protejate se hrănesc cu dăunători ai culturilor agricole, astfel înfiinţarea de perdele forestiere facilitează creşterea numerică a duşmanilor naturali ai acestor dăunători agricoli. De asemenea, perdeaua forestieră bine amplasată reduce efectele secetei pe terenurile agricole şi totodată micşorează eroziunile cauzate de vânt, ceea ce este important şi în contextul încălzirii globale.

 

Acţiunea face parte din proiectul intitulat „Crearea de perdele forestiere în Rezervaţia Naturală Râul Tur – metodă eficientă pentru diminuarea impactului circulaţiei pe drumurile publice asupra biodiversităţii” - finanţat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein şi Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European (SEE).

2009 vizite
Distribuie pe