Locale Altele
Sambata, 8 August 2020
Sam, 8 Aug 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Bugetarii dau statul în judecată
Ioana Gavrău  - Luni, 29 Noiembrie 2010
Mii de sindicaliști din Sănătate, Finanțe și administrația locală au dat statul în judecată după ce salariile lor au fost reduse cu 25%, iar cei care nu au făcut-o până acum sunt deja în stadiul de pregătire a dosarelor. Liderii de sindicat cred că se va crea un adevărat haos, iar instanțele de judecată vor prelungi termenele din cauza lipsei de personal.

Liderul Sindicatului Preuniversitar SIP Satu Mare, Ioan Dărgan, a declarat că până în momentul de față s-au deschis 22 de procese, ultimele două fiind puse pe rol în urmă cu două săptămâni.

„Ne judecăm în instanță pentru reducerea cu 25% a indemnizației de concediu pentru lunile iulie și august, aceste procese fiind deschise pe toate unitățile de învățământ din județul Satu Mare“, a spus Ioan Drăgan.

Cel de-al doilea proces, mai amplu, are ca obiect reducerea cu 25% a salariului, jumătate din cele 120 de unități de învățământ înaintând deja dosarele.

„Totul a început din județul Vâlcea, de la o primărie, unde bugetarii au acționat statul în judecată. Pe această formă mergem și noi și am deschis, până în momentul de față, procese pentru 60 de unități școlare din județ, urmând ca restul să se alăture. Din păcate, procesele mari se divid în altele mai mici, iar în aceste condiții, termenele de judecată se prelungesc, iar instanțele abia pot face față. În Satu Mare, într-o săptămână, instanțele judecă maxim 25 de cauze“, a mai spus Ioan Drăgan.

Costurile proceselor sunt suportate integral de sindicat. „Avem angajat un jurist la Federație, care se ocupă de pornirea procesului, apoi o juristă la Cartel Alfa care ne mai dă o mână de ajutor, iar de susținerea cauzei și reprezentarea ei se ocupă un avocat pe care noi îl plătim. Sumele se ridică la cifre mari, însă merită să facem acest lucru pentru colegii noștri“, a subliniat Ioan Drăgan.

Peste 3000 de bugetari care fac parte din sindicatul CNLRS Frăția Satu Mare sunt hotărâți să dea statul în judecată. Liderul Dan Burulea spune că se fac liste, iar unele dosare sunt deja pe rol. „Litigiile de muncă sunt scutite de taxa de timbru, iar procesul va fi pe linie de sindicat. O formulă unitară este necesară pentru a nu apărea surprize deoarece unii au pornit de capul lor și au pierdut pe vicii de procedură“, a spus Dan Burulea.

Nici bugetarii din Finanțele sătmărene nu se lasă înfrânți. Nu mai puțin de 400 de angajați au înaintat deja dosarele pentru proces.

Poliția stă pe gânduri

În momentul de față, în interiorul Inspectoratului Județean de Poliție Satu Mare se strâng liste pentru acționarea statului în judecată.

„La noi nu se merge pe linie de sindicat. Corpul Național al Polițiștilor România vrea să aibă o situația exactă în ceea ce privește această acțiune. Dacă pâna la 1 ianuarie 2011 problema cu salariile nu se va rezolva, se prevede o acțiune în instanță“, a spus Gheorghiță Neamț, reprezentantul Corpului Național al Polițiștilor Satu Mare.

1216 vizite
Distribuie pe