Locale Altele
Luni, 14 Octombrie 2024
Luni, 14 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Bolnavă suspectă de botulism la Satu Mare
Direcţia de Sănătate Publică  - Luni, 24 Ianuarie 2011

Directia de Sanatate Publica al judetului Satu Mare a fost sesizata vineri seara, la orele 19.30  de catre medicul de garda al Sectiei de Boli Infectioase din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Satu Mare cu privire la un caz de toxiinfectie alimentara suspect de botulism.

 

La Serviciul de garda s-a prezentat o pacienta din mediul rural prezentand : uscaciunea mucoaselor, vedere dubla (diplopie), dificultate la inghitire (disfagie), caderea pleoapelor (ptoza parpebrala), simptomatologie survenita in cursul aceleiasi zile.

 

S-a interpretat cazul ca fiind toxiinfectie alimentara suspect botulism, administrandu-se medicatie specifica – ser antibotulinic tip A B si tratament simptomatic.

 

S-a demarat ancheta epidemiologica evidentiind faptul ca bolnava a consumat in ultima perioada in mod repetat carnat si sunca de casa nepreparate termic. Au fost identificati, de asemenea, 11 consumatori din familia femeii, adica 3 copiii cu varsta cuprinsa intre 1,4 – 16 ani, respectiv 8 adulti cu varsta intre  20 - 77 ani, dar acestia nu au prezentat manifestari si simptomatologie clinica.

 

S-au prelevat probe de aliment ramase in gospodaria pacientei reprezentand 0,5 kg sunca de porc cu os pentru investigatii specifice la laboratorul DSVSA

 

Evolutia dupa tratament a fost spre usoara ameliorare, dar persistand dificultatea la inghitire (disfagia), starea generala alterata, in seara zilei de sambata bolnava a fost transferata la Clinica de Boli Infectioase Cluj Napoca.

 

Directia de Sanatate Publica al judetului Satu Mare inregistreaza anual 1-2 focare de toxiinfectie alimentara de tip Botulism datorate consumului de preparate din carne de porc nepreparate termic – carnat, sunca de casa pregatite in gospodaria proprie.

 

Botulismul este o toxiinfectie alimentara produsa de Clostridium botulinum, care secreta o toxina responsabila de  manifestarile clinice manifestate prin: colici abdominale, uscaciunea mucoaselor, vedere dubla (diplopie), dificultate la inghitire (disfagie), caderea pleoapelor (ptoza parpebrala), apare in decurs de 12-36 de ore de la consumul de aliment contaminat (capetele de carnat afumat, carnea de sunca din imediata apropiere a osului – neprelucrate termic). Contaminarea alimentului se produce cu ocazia manoperelor de preparae si pregatire a produselor in vederea conservarii prin sarare – afumare.

2673 vizite
Distribuie pe