Locale Altele
Miercuri, 23 Septembrie 2020
Mie, 23 Sept 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Ziua Internațională împotriva consumului de droguri
Ioana Gavrău  - Vineri, 24 Iunie 2011
În fiecare an în întreaga lume actorii sociali cheie în domeniul reducerii cererii şi ofertei de droguri marchează „Ziua Internaţională Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri” – 26 iunie. Centrul de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog Satu Mare a organizat activităţi de informare şi conştientizare a comunităţii cu privire la riscurile asociate consumului de droguri.


Vineri, între orele 11-12 , la Primăria Satu Mare a avut loc o masă rotundă cu tema „Noi provocări în privinţa consumului de droguri în rândul tinerilor” la care au fost invitaţi să participe reprezentanţii instituţiilor locale şi ai societăţii civile.

Scopul întâlnirii a constat în transmiterea de informaţii privind dimensiunea şi tendinţele consumului diferitelor droguri în rândul elevilor de liceu din judeţul Satu Mare şi identificarea de modalităţi eficiente de prevenire.

Tot vineri, însă de la ora 14.00, la Carei s-a lansat Campania naţională de prevenire a consumului de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive (“etnobotanice”) ”ABSENTUL” în rândul adolescenţilor şi tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani. În acest sens pentru sensibilizarea şi informarea comunităţii reprezentanţii Centrului de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog Satu Mare însoţiţi de voluntari antidrog, au fost prezenţi cu un stand de informare, alături de alţi reprezentanţi cu atribuţii în domeniul sănătăţii.


Conform unui studiu, în perioada 2003-2009, situaţia traficului şi consumului de droguri a semnalat existenţa pe piaţa românească, similar cu cea din celelalte state membre, a drogurilor cunoscute: cannabis, heroină, cocaină, ecstasy, amfetamine.

Anii 2008-2010 au adus în România, ca şi în celelalte ţări ale spaţiului comunitar, importante modificări în tendinţele de consum, prin apariţia substanţelor noi cu proprietăţi psihoactive (substanţe denumite impropriu „etnobotanice”).


În plan legisaltiv, România a introdus mefedrona sub control naţional prin două acte normative - Ordonanţa de urgenţă nr. 6 din 10 februarie 2010 şi Hotărârea nr. 575 din 16 iunie 2010 -, alături de alte 42 de noi substanţe.

În anul 2010, funcţionau 373 “magazine de vise”, la sfârşitul lunii aprilie a.c., ca urmare a aplicării acestui ordin comun, funcţionând doar 99 unităţi, iar în mai 55.

În perioada februarie-aprilie 2011, a fost suspendată activitatea a 101 unităţi de desfacere şi au fost închise 84 magazine.

În aceeaşi perioadă, organele de cercetare penală au înregistrat un număr de 225 dosare penale în care au fost cercetate 313 persoane, din care pentru 22 persoane a fost aplicată măsura reţinerii.
Au fost aplicate de către echipele de control amenzi de peste 2,4 milioane lei, fiind confiscate peste 10 800 plicuri.
1349 vizite
Distribuie pe