Locale Altele
Miercuri, 21 Noiembrie 2018
Mie, 21 Nov 2018
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Instituția Tutelei în noul cod civil
Ioana Gavrău  - Marti, 18 Octombrie 2011
Președintele Judecătoriei Satu Mare, judecătorul Adrian Zbona, alături de colegii săi, judecătorii Tămășan Stamate, Cristian Morar și Corina Hota, au susținut marți o conferință pe tema instituției tutelei văzută prin prisma noul Cod Civil. Această instituție este un element de noutate absolută în materie de ocrotire a persoanei fizice.


Conform președintelui Judecătoriei Satu Mare, judecătorul Adrian Zbona, au fost stabilite competențe în materie de tutelă la 9 complete, totodată fiind stabilită regula că înființarea unei tutele este considerată ca o cerere principală, iar completul care a soluționat tutela rămâne competent a soluționa pe parcursul cât este în ființă tutela.

Mai mult, soluționarea cauzelor în materie de tutelă se face în termen scurt, pe o perioadă de 7-14 zile de la momentul în care are loc înregistrarea cererii de către justițiabili.

În primă fază s-a creat un grup de lucru din patru judecători pentru a creiona un protocol de colaborare cu Primăria Satu Mare la nivelul biroului de autoritate tutelară, birou ce a soluționat problemele de tutelă până la intrarea în vigoare a noul cod civil“, a declarat judecătorul Adrian Zbona.

După realizarea protocolului se va solicita celorlalte unități administrativ- teritoriale ce sunt arondate în circumscripția Judecătoriei Satu Mare, colaborarea pe baza aceluiași model de protocol.

Acestea urmează să fie stabilite ca durată până la reglementarea efectivă a atribuțiilor instanței de tutelă prin legea de organizare judiciară.

Instanța de tutelă , respectiv judecătorii iau măsuri de ocrotire față de acele persoane care au nevoie de ocrotire la sesizarea persoanelor apropiate minorului, a serviciului de stare civilă cu prilejul înregistrării morții unei persoane, a instanțelor judecătorești, respectiv ale organelor administrației publice.

Cine are nevoie de ocrotire?

În capul listei se află minorul, fiind vizate acele situații când acesta rămâne lipsit de ocrotirea ambilor părinți. Pe aceeași listă se află și interzisul judecătoresc, adică acea persoană care are peste 14 ani și nu are discernământ necesar pentru a se îngriji de interesele sale din cauza alienației. Ocrotirea acestuia se realizează prin desemnarea de către însuși interzisul judecătoresc, la momentul la care avea discernământ, prin act autentic, a unui tutore.

Persoanele care din cauza bolii, a bătrâneții nu poate să-și administreze sau să își apere bunurile beneficiază de ocrotire.

Până la intrarea în vigoare a noul cod civil, atribuțiile de instanță de tutelă erau îndeplinite de instanțele, secțiile, sau după caz, completele specializate pentru minori și familie.

7922 vizite
Distribuie pe

Un grup de tineri sătmăreni îl ajută pe Moș Crăciun să ducă daruri copiilor nevoiași
Miercuri, 21 Noiembrie 2018
Membrii Asociației ”Apel la Acțiune” organizează în acest an cea de-a doua ediție a campaniei prin care îl ajută pe Moș Crăciun să ajungă cu cadouri la copiii din familiile nevoiașe, dar și la cei din centrele de plasament din județul Satu Mare.   continuare

Ziua porților deschise la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului
Luni, 19 Noiembrie 2018
Cu ocazia „Zilei universale a drepturilor copilului”, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului...   continuare

Mii de locuri de muncă în Spațiul Economic European
Joi, 15 Noiembrie 2018
Angajatorii din Spațiul Economic European oferă, prin intermediul rețelei EURES România, 2460 locuri de muncă vacante, după cum urmează: Spania – 954 locuri de muncă: 950 muncitor necalificat în agricultură – cules căpșuni, 4 tehnician turbine eoliene...   continuare

Cursuri de formare pentru specialiști din patru țări în Centrul Fericitul Scheffler János
Joi, 15 Noiembrie 2018
Principalul scop al specialiștilor Centrului Fericitul Scheffler János este ajutarea, sprijinirea și promovarea dezvoltării sănătoase și eficiente a copiilor din regiune.   continuare

Campanie umanitară pentru careianul Florin Bărnuțiu
Joi, 15 Noiembrie 2018
Ca în fiecare an, Direcția de Cultură Carei organizează în preajma Sărbătorilor de Iarnă, o campanie umanitară. În acest an, scopul acțiunii caritabile este de a-l ajuta pe Florin Bărnuțiu (”Viltzi”).   continuare