Locale Altele
Marti, 27 Septembrie 2022
Marti, 27 Sept 2022
Ajutoare sociale din ce în ce mai puţine la Satu Mare
Florin Răchitan  - Luni, 20 Februarie 2012

În prezenţa conducerii Primăriei, a unor consilieri locali, a reprezentanţilor instituţiilor publice şi ONG-urilor partenere, conducerea Serviciului Public de Asistenţă Socială SPAS a prezentat bilanţul activităţii pe anul trecut, din care reies situaţii aparent paradoxale: scade numărul ajutoarelor sociale în plină perioadă de criză, într-o ţară sufocată de probleme sociale.

 

De exemplu, dacă în anul 2006 erau înregistrate peste 2.000 de dosare pentru alocaţia de susţinere a familiei, în cursul anului trecut au fost înregistrate doar 230 de asemenea dosare, adică de aproape zece ori mai puţine.

La fel de spectaculos a scăzut şi numărul dosarelor pentru acordarea ajutoarelor sociale, de la 914 în anul 2005 la doar 76 anul trecut.

 

De asemenea, dacă în urmă cu şase ani aproape 18.000 de sătmăreni solicitau ajutoare pentru încălzirea locuinţelor cu gaze naturale, numărul acestora a scăzut la doar 3.000 în cursul anului trecut.

 

Fenomenul poate fi explicat prin declaraţia directoarei SPAS, Doina Văsuţ, care susţine că acesta ar fi rezultatul controalelor eficiente pe care le realizează angajaţii acestei instituţii la beneficiari, dar şi prin teoria emisă de viceprimarul Adrian Albu, conform căreia mulţi sătmăreni consideră deja că e sub demnitatea lor să ceară, de exemplu, ajutoarele constând în produse alimentare neperisabile pe care le oferă în fiecare an Uniunea Europeană.

 

Principala problemă cu care s-a confruntat SPAS în cursul anului trecut a fost personalul insuficient, rămânând cu doar 366 de angajaţi care se ocupă de un sistem complex de asistenţă socială ce cuprinde creşe şi grădiniţe pentru copii săraci, centre medicale sau adăpostul de noapte pentru oamenii străzii. La fel ca tuturor bugetarilor, şi salariaţilor SPAS le-au fost reduse salariile, mulţi dintre ei părăsind sistemul, iar în locul lor nu se pot angaja alţi profesionişti, deoarece posturile sunt blocate.

1548 vizite
Distribuie pe