Locale Altele
Marti, 27 Septembrie 2022
Marti, 27 Sept 2022
Oile din Maramureş distrug culturile agricole din Codru
Prefectura Satu Mare  - Vineri, 14 Septembrie 2012

Cea de-a patra sesiune de audienţe în teritoriu a prefectului Eugeniu Avram a avut loc joi în comuna Valea Vinului. La discuţiile cu cetăţenii au mai participat primarii comunelor Bârsău, Crucişor, Pomi şi Valea Vinului, gazda acţiunii, iar din partea Instituţiei Prefectului au fost prezenţi consilierul juridic Hadrian Tomşa şi expertul superior Cosmin Dorle.

 

Deşi s-a înscris la audienţele de marţi de la sediul Instituţiei Prefectului, Johann Krahbuchler, cetăţean austriac, a ţinut să îşi prezinte problemele în faţa prefectului la audienţele susţinute la Valea Vinului.

 

Cu aproape 800 de hectare cumpărate şi peste 1500 de hectare cultivate pe raza comunei Culciu, cetăţeanul austriac se confruntă cu o mare problemă generată de o turmă de oi, proprietatea unui cetăţean din judeţul Maramureş, animalele distrugând în proporţie de 86% culturile agricole de pe 52 de hectare, paguba fiind estimată la 36.000 euro.

 

Potrivit afirmaţiilor lui Johann Krahbuchler, după ce a sesizat primele distrugeri provocate de oi în culturile agricole s-a adresat conducerii primăriei şi Poliţiei pentru a lua măsuri împotriva proprietarului animalelor şi a ciobanilor, însă distrugerile au continuat.

 

Deşi pe numele proprietarului animalelor a fost deschis un dosar penal, cetăţeanul austriac se întreba retoric cine îl va despăgubi în condiţiile în care turma de oi, cu un efectiv de circa 1.000 de capete, a fost deja mutată din zona Culciu.


Tot probleme privind pagubele produse culturilor agricole pe câteva zeci de hectare de aceeaşi turmă de oi au fost prezentate prefectului de un cetăţean spaniol care a investit în agricultură în zona Culciu.

 

În calitate de prefect, dar şi medic veterinar, Eugeniu Avram a afirmat că trebuie stopate astfel de situaţii la nivelul judeţului Satu Mare prin intervenţia în forţă a instituţiilor abilitate şi aplicarea celor mai drastice sancţiuni împotriva celor care vin din alte judeţe şi cred că Satu Mare este un loc în care pot să îşi aducă animalele şi să producă pagube fără teama de a plăti, situaţiile înregistrate la Culciu se regăsesc şi în alte comune din judeţ.

 

De asemenea, prefectul i-a îndemnat pe investitorii străini din zona Culciu să se adreseze instanţei pentru a-şi recupera pagubele pentru că au mari şanse prin prisma probelor prezentate să câştige.

 

Aspecte legate de distrugerile în culturile agricole au fost invocate de Florian Văsuţ din Valea Vinului, care însă cerea ajutorul prefectului pentru măsuri împotriva mistreţilor care i-au distrus în întregime un teren cultivat cu porumb. În susţinerea afirmaţiilor făcute de locuitorul din Valea Vinului privind atacarea culturilor de către mistreţi a venit chiar primarul comunei Crucişor, Florinel Andreica, căruia i-au fost distruse 0,5 hectare cultivate cu ovăz.
 

 

Prefectul a anunţat organizarea cât mai curând posibil a unei întâlniri cu toţi factorii cu atribuţii şi administratorii fondurilor de vânătoare din judeţ pentru a stabili măsurile ce trebuie luate pentru protejarea culturilor agricole nu numai pe timpul iernii, ci şi în restul anului, pe raza judeţului existând multe zone în care cetăţenii nu mai ştiu ce să facă pentru a-şi proteja culturile şi implicit să îşi salveze poate singura sursă de venit.

 

În numele unui grup de 20 de persoane din Valea Vinului, angajaţi şi elevi, în faţa prefectului a venit Ioan Şter pentru a apela la sprijin în vederea soluţionării problemei transportului spre şi dinspre Satu Mare, orarul după care circulă în prezent cursa ce asigură transportul de călători fiind inacceptabil.

 

În memoriul înaintat prefectului se solicită prelungirea până la Valea Vinului sau chiar Roşiori a traseului cursei efectuate de firma Autoreflex pe ruta Satu Mare - Lipău sau introducerea unei noi curse cu plecare din Valea Vinului în jurul orei 7 şi întoarcerea din Satu Mare la orele 14 sau 16.

 

Prefectul a luat act de doleanţa cetăţenilor şi va supune atenţiei conducerii Consiliului Judeţean propunerile privind transportul de călători din Valea Vinului la Satu Mare, având convingerea că se va găsi soluţia prin care oamenii să nu trebuiască să stea ore întregi prin Satu Mare dimineaţa la sosire sau după masa la plecare, mai ales că e vorba de elevi.

1789 vizite
Distribuie pe