Locale Altele
Marti, 2 Iunie 2020
Marti, 2 Iun 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Gripă n-avem, trichineloză avem
Florin Răchitan  - Marti, 29 Ianuarie 2013

Virozele şi pneumoniile fac ravagii în judeţul Satu Mare în această iarnă, însă până acum nu a fost înregistrat nici un caz de gripă. În ultimii ani a crescut îngrijorător numărul sătmărenilor infestaţi cu trichineloză după ce au consumat carnea unor porci bolnavi.

Acestea sunt concluziile rapoartelor prezentate marţi, în cadrul şedinţei  Colegiului Prefectural, de conducerile Direcţiei de Sănătate Publică, respectiv a Direcţiei Sanitar-Veterinare.

 

Potrivit informării prezentate de directoarea DSP, Dorina Dragoş Guran, în ultimele trei luni au fost înregistrate oficial în judeţ peste 10.000 de cazuri de viroze şi peste 2.500 pneumonii, însă, din fericire, nimeni nu a contractat până acum vreo formă de gripă.

 

Totuşi, directoarea DSP a atras atenţia asupra faptului că sezonul de gripă abia acum începe şi recomandă vaccinarea din timp, mai ales având în vedere faptul că sătmărenii nu par a fi foarte interesaţi de vaccinul antigripal, mii de doze rămânând în stocurile cabinetelor medicale din judeţ.

 

În cadrul aceleiaşi şedinţe, directorul DSV, Corneliu Ceică, a prezentat date îngrijorătoare despre evoluţia numărului de îmbolnăviri cu trichineloză în ultimii 3 ani.

Potrivit acestor date, dacă în 2010 s-au îmbolnăvit doar 4 sătmăreni, în 2011 şi anul trecut s-au îmbolnăvit 30, respectiv 31 persoane, în cazuri separate de infestare.

 

Corneliu Ceică a precizat că, în acelaşi timp, sătmărenii au devenit mai conştienţi de necesitatea examinării trichineloscopice a cărnii porcilor sacrificaţi în propriile gospodării, numărul acestor examene crescând de la un an la altul şi fiind astfel depistaţi din ce în ce mai mulţi porci bolnavi.

 

O problemă specială o reprezintă gripa porcină, care încă nu a ajuns în judeţul Satu Mare, dar există pericolul să apară primele cazuri în această perioadă din cauza traficului ilegal de carne de porc provenită din Polonia, unde această boală s-a răspândit deja. Pentru a preveni o asemenea situaţie, DSV organizează frecvent controale în trafic, în colaborare cu alte instituţii abilitate.

945 vizite
Distribuie pe