Locale Altele
Sambata, 11 Iulie 2020
Sam, 11 Iul 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Cadrele militare disponibilizate solicită ajutor
Prefectura Satu Mare  - Luni, 18 Februarie 2013

La invitaţia conducerii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate Satu Mare, senatorul Valer Marian a participat la o întâlnire cu 50 de membri ai sindicatului, foşti angajaţi din structurile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, consacrată prezentării principalelor probleme cu care se confruntă şi propunerilor de modificare a unor  acte normative.

 

Din partea prefectului Eugeniu Avram, care nu a putut da curs invitaţiei din motive obiective, la discuţii a fost prezent directorul Cancelariei, Sorin Martin-Vereş.

 

Tema principală a discuţiilor a vizat efectele generate de recalcularea pensiilor cadrelor militare, discriminările şi chiar situaţiile aberante apărute în urma aplicării HG nr. 1019/2010, respectiv problema eliminarii pensiilor de serviciu.

 

Potrivit datelor prezentate, unui număr de 108 membri ai sindicatului le-au scăzut pensiile cu sume cuprinse între 100 şi 1500 lei, media reducerii fiind de 500 - 600 lei. Au fost înregistrate şi cazuri în care li s-a adaugat 1 leu la pensie prin diferite calcule, unele chiar ilegale. Există un număr foarte mare de membri ai sindicatului care, în baza pensiilor avute anterior recalculării, au contractat credite la bănci, iar acum se află în imposibilitatea de a mai achita ratele ori au acumulat datorii.

 

Situaţia actuală se datorează, în opinia membrilor SCMD, fostei guvernări care s-a supus necondiţionat cererilor venite din partea unor instituţii financiare internaţionale, fără a ţine cont de faptul că în România retribuirea militarilor trecuţi în rezervă s-a făcut direct de la bugetul de stat, la care de fapt aceştia au contribuit de-a lungul carierei.

 

Cei prezenţi la întâlnire au afirmat că memoriile şi reclamaţiile formulate privind efectele recalculării pensiilor, trimise de foarte mult timp la casele de pensii sectoriale, nu au fost analizate sau nu au fost trimise răspunsuri la aspectele invocate. Situaţia cea mai gravă ar fi la Casa de Pensii a Ministerului Afacerilor Interne, unde de aproape doi ani nu se mai procesează deloc corespondenţa, ci doar este depozitată pe holuri.

 

Pentru soluţionarea problemelor cu care se confruntă, membrii SCMD au solicitat sprijinul senatorului Valer Marian în susţinerea proiectului de lege privind pensiile militare şi redobândirea statutului de pensionari militari, respectiv adresarea unor interpelări către miniştrii Apărării, Internelor şi Muncii privind greşelile comise în recalcularea pensiilor.

 

Totodată s-a solicitat întreprinderea demersurilor pentru eliminarea prevederii care interzice cumulul pensie-salar în cazul pensionarilor reangajaţi în sectorul public. Din partea prefectului Eugeniu Avram s-a solicitat sprijin în vederea soluţionării problemei sediului pentru sindicat.

           

În intervenţia sa, senatorul Valer Marian a fost de acord cu toate aspectele prezentate de membrii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate şi că se impune de urgenţă adoptarea sau modificarea actelor normative care au dus la prejudicierea drepturilor legale ale foştilor militari, actualizarea pensiilor potrivit principiului “la studii egale, la aceeaşi funcţie îndeplinită şi la acelaşi grad dobândit” , iar pensia să fie aceeaşi, indiferent de momentul în care se pensionează un cadru militar.

 

La finalul întâlnirii, senatorul Valer Marian a promis că toate doleanţele ce i-au fost prezentate vor fi aduse la cunoştinţa miniştrilor de resort şi va depune toate diligenţele astfel încât să fie redată onoarea şi demnitatea foştilor militari, cărora societatea le datorează respectul cuvenit pentru întreaga activitate depusă  în slujba ţării.

802 vizite
Distribuie pe