Locale Altele
Luni, 9 Decembrie 2024
Luni, 9 Dec 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieEvenimentITAstronomieBiologieClimaGadgetEnergiaAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Un nou motor de căutare va schimba modul de utilizare a internetului
Gândul  - Duminica, 3 Mai 2009

Internetul este posibil să intre într-o nouă eră odată cu lansarea unui soft care va înţelege întrebările pe care le va scrie un utilizator şi va da răspunsuri specifice într-un mod în care web-ul nu a fost capabil să îl ofere până acum.

Noul sistem, numit Wolfram Alpha şi prezentat în premieră la Universitatea Harvard săptămâna trecută, face primul pas spre ceea ce mulţi consideră a fi Sfântul Graal al internetului – un depozit global de informaţie care înţelege şi răspunde limbajului obişnuit aşa cum o face o persoană.

Deşi este destul de nou, sistemul a produs deja interes masiv din partea specialiştilor în tehnologie, dar şi din partea simplilor utilizatori de internet.

Experţii în domeniul calculatoarelor consideră că noul motor de căutare va fi un salt în dezvoltarea internetului. Nova Spivack, expert în calculatoare şi internet, crede că Wolfram Alpha se poate dovedi la fel de important ca Google.

Tom Simpson care scrie pentru blogul Convergenceofeverything.com se întreabă: „Care sunt mai exact implicaţiile reale? O nouă paradigmă privind utilizarea computerelor şi a internetului? Probabil. Emergenţa inteligenţei artificiale şi un pas mai aproape de un internet care să se organizeze singur? Posibil. Orice ar fi cred că schimbarea va fi mare”.

Wolfram Alpha va fi capabil nu numai să răspundă unei întregări de genul “Cât de înalt este Everestul?”, dar va furniza şi o pagină de informaţii adiacente, toate bine structurate şi din surse cât mai credibile, cum ar fi de exemplu localizarea geografică şi oraşele din zonă, alţi munţi, toate însoţite de grafice şi tabele.

Cel mai important lucru pe care îl aduce nou Wolfram Alpha este şi abilitatea acestuia de “a se adapta din mers”, potrivit inventatorului său, britanicul Stephen Wolfram. Dacă îi ceri să compare înălţimea Muntelui Everest cu lăţimea Podu­lui Golden Gate, acesta va fi capabil să îţi răspundă. Sau dacă îl vei întreba cum a fost vremea la Londra în ziua în care John F. Kennedy a fost asasinat, va căuta şi va furniza informaţia necesară. La fel se va întâmpla şi dacă vrei să afli când va avea loc următoarea eclipsă vizibilă din Chicago sau care este poziţia exactă la zi a Staţiei Spaţiale Internaţionale.

Dr. Wolfram, un titrat fizician stabilit în SUA, a mai spus că informaţia furnizată este asistată de experţi, ceea ce previne vulnerabilităţile unor site-uri precum Wikipedia, unde există dubii cu privire la veridicitatea datelor pentru că orice utilizator poate contribui. Noul motor de căutare se va baza pe mai vechiul său soft Mathematica, un instrument destinat cercetătorilor, oamenilor de ştiinţă şi inginerilor şi care poate face calcule complexe. „Am vrut să transfer cunoştinţele pe care le-am acumulat în domeniul nostru în lumea computerelor”, a declarat el. “Nu eram sigur că va fi posibil şi am fost surprins să văd că a mers atât de bine”, a mai spus Wolfram.

Pe de altă parte, specialiştii consideră că există şi o problemă cu noul motor de căutare. Fiind creat de academicieni, acesta are lacune la capitolul cultură populară. De exemplu, la căutarea după termenul "50 Cent" în perioada testelor, sistemul a confundat diviziunea monedei americane cu numele cunoscutului artist rap.

Tags: motor  cautare  wolfram alpha  
4390 vizite
Distribuie pe