Locale Altele
Miercuri, 11 Decembrie 2024
Mie, 11 Dec 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieEvenimentITAstronomieBiologieClimaGadgetEnergiaAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Ipoteză: originea Vieţii de pe Pământ ar putea fi planeta Marte
StiintaAzi.ro  - Miercuri, 25 Februarie 2009

Dintotdeauna ne-am întrebat care sunt originile Vieţii. Nu s-a găsit încă un răspuns exact, însă atâta timp cât nu știm nimic sigur, putem specula că primii microbi de pe Pământ ar fi putut proveni de pe Marte.

Jay Melosh, un om de știință de la Universitatea din Arizona are și o explicație geologică plauzibilă în favoarea acestei teorii și anume: meteoriţii. Jay Melosh este un mare cercetător ce a studiat “violențele geologice în toate formele de manifestare”.

Acesta a mai ajutat și la răspândirea teoriilor ce susțin formarea Lunii datorită unui impact și dispariția dinozaurilor tot datorită unui impact, acum 65 milioane de ani.

“Schimburile biologice dintre planetele Sistemului nostru Solar nu par doar posibile ci chiar inevitabile, datorită schimbului de meteoriți dintre planete. Viața ar fi putut “călători” cu ajutorul meteoriților, până pe Pământ” explică Melosh. 

Melosh crede că meteoriții marțieni au lovit Pământul de-a lungul a miliarde de ani, ceea ce ar fi permis microbilor de pe Marte să călătorească până aici. Pământul deasemenea a trimis in spatiu material rezultat în urma ciocnirilor și acest material ar fi putut transporta microbi pe Marte, însă se pare că acest tip fenomen ar fi avut loc mai rar.

“Mecanismul prin care impactele de pe Marte pot lansa bucăți mari de rocă din suprafața planetei în spațiu  este foarte clar”, spune acesta. O undă de șoc provocată de un impact puternic se deplasează mai repede decât viteza sunetului, interacționând astfel cu suprafața planetară într-un mod ce face ca materialul să fie aruncat la presiuni foarte mici dar la viteze mari. “Material foarte puțin deteriorat la viteze foarte mari reprezintă genul de mediu unde microorganismele pot supraviețui".

Articol scris de Luis Homocianu. Detalii pe ŞtiinţaAzi.ro

Tags: marte  pamant  viata  
4285 vizite
Distribuie pe