Locale Altele
Vineri, 7 Octombrie 2022
Vin, 7 Oct 2022
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieEvenimentITAstronomieBiologieClimaGadgetEnergiaAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Calea Lactee are gust de zmeură şi miros de rom
Libertatea  - Miercuri, 22 Aprilie 2009

Centrul Căii Lactee are gust de zmeură şi miros de rom, potrivit astronomilor care au descoperit în zonă urme de formiat de etil, studiul lor fiind prezentat în cadrul Săptămânii Europene a Astronomiei, care are loc la Universitatea din Hertfordshire (Marea Britanie), informează The Guardian.

Analizând existenţa substanţelor chimice din spaţiu care ar putea genera viaţă pe alte planete - aminoacizii, cercetătorii au descoperit prezenţa formiatului de etil în mijlocul unui nor de praf şi gaze din centrul Căii Lactee.

Formiatul de etil se obţine din acidul formic şi etanol, în prezenţa clorurii de calciu. Are un gust vag de zmeură şi un miros plăcut de rom. Descoperirea de aminoacizi în spaţiul cosmic este importantă pentru cercetători, pentru că poate indica posibilitatea existenţei sau apariţiei vieţii pe alte planete.

"Formiatul de etil generează într-adevăr gustul de zmeură, dar este nevoie de multe alte molecule pentru a obţine zmeură spaţială", a spus Arnaud Belloche, unul dintre autorii studiului, astronom la Institutul Max Planck din Bonn.

Astronomii care au realizat acest studiu, pe baza datelor obţinute cu ajutorul telescopului IRAM, situat în Spania, au analizat radiaţiile electromagnetice emise de o regiune densă şi fierbinte care înconjura o stea ce a luat naştere recent, în regiunea Săgetătorului B2. Radiaţiile emise de stea sunt absorbite de molecule care plutesc în jurul norului gazos şi retransmise cu niveluri diferite de energie în funcţie de tipul de moleculă. În timp ce analizau datele, echipa a descoperit urme de formiat de etil, dar şi de propil cianid în acelaşi nor.

"Până în prezent, am descoperit 50 de tipuri de molecule, dintre care două sunt întâlnite pentru prima dată în praful stelar", a spus Belloche. Cea mai recentă descoperire a încurajat cercetătorii, pentru că poate confirma existenţa aminoacizilor, substanţe vitale pentru apariţia structurilor complexe de viaţă.

Tags: calea lactee  zmeura  rom  
2575 vizite
Distribuie pe