Locale Altele
Joi, 1 Decembrie 2022
Joi, 1 Dec 2022
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieEvenimentITAstronomieBiologieClimaGadgetEnergiaAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Jupiter, bombardată în direct de o cometă
Gândul  - Marti, 21 Iulie 2009

Un astronom amator din Australia a fost martorul, luni, prăbuşirii unei comete sau a unui asteroid pe suprafaţa planetei Jupiter, fapt ce a lăsat în atmosfera planetei o gaură cât Pământul, informează ediţia online a publicaţiei The Guardian.

Anthony Wesley, programator, care locuieşte într-un orăşel la marginea capitalei Canberra, a văzut cicatricea de pe Jupiter în timp ce se afla în grădina casei sale, fotografiind gigantica planetă gazoasă.

Imediat, a anunţat NASA de descoperirea sa, iar imaginile captate de agenţia spaţială americană cu ajutorului telescopului din Hawaii au arătat o imensă cicatrice în apropierea polului sud al planetei.

Printr-o remarcabilă coincidenţă, descoperirea a fost făcută chiar la aniversarea a 40 de ani de la primul pas al unui om pe Lună şi la 15 ani de la prăbuşirea unei alte comete pe Jupiter.

Wesley, care dedică aproximativ 20 de ore pe săptămână pasiunii sale de a privi şi fotografia bolta cerească, era cât pe aci să rateze marea sa descoperire din cauza unui meci de golf.

„Am studiat planeta Jupiter până aproape de miezul nopţii şi mă gândeam serios să strâng telescopul şi să intru în casă pentru a mă uita la un meci de golf. În cele din urmă, am intrat în casă pentru a-l vedea pe Tom Watson (n.r. – celebru jucător de golf) făcând istorie. După o jumătate de oră am ieşit iar şi am observat o pată neagră care a apărut în raza vizuală“, a povestit Wesley.

„Pata neagră se rotea în apropiere de polul Sud al lui Jupiter şi am devenit curios. Am crezut că ar putea fi o lună întunecată sau chiar umbra unei satelit natural al planetei, dar nu se potriveau nici locul şi nici mărimea“, a descris descoperirea sa astronomul amator. „Pe la ora două am intrat înapoi în casă şi am trimis mesaje tuturor oamenilor care am crezut eu că ar trebui să urmărească fenomenul, în special astronomi profesionişti, cu instrumente specializate de măsurare“, a adăugat Wesley.

Printre cei alertaţi de australian s-a numărat şi laboratorul mobil al NASA din Pasadena, California. Folosind telescopul cu infraroşu de la Mauna Kea, Hawaii, americanii au adunat dovezile unui impact major. „Suntem extrem de norocişi să vedem Jupiter exact în momentul potrivit, la ora potrivită, pe partea potrivită, pentru a fi martorii acestui eveniment. Nici dacă planificam totul nu ieşea mai bine. Credem că este vorba despre impactul unei comete“, a declarat Glenn Orton, cercetător în cadrul laboratorului din Pasadena.

Tags: jupiter  bombardata  cometa  nasa  
3816 vizite
Distribuie pe