Locale Altele
Luni, 6 Februarie 2023
Luni, 6 Feb 2023
Astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională şi-au pierdut sculele
Gândul  - Vineri, 21 Noiembrie 2008

Noua echipă de astronauţi de pe Staţia Spaţială Internaţională, sosită la “punctul de lucru” duminică, este tare ghinionistă: după ce un astronaut şi-a pierdut “trusa de scule” în imensitatea spaţiului, a dispărut fără urmă şi unul dintre cei doi păianjeni “experimentali” găzduiţi pe Staţie.

Astronautul care şi-a pierdut geanta în spaţiu şi-a recunoscut greşeala – pur şi simplu nu a verificat dacă aceasta este legată. Greşeala lui Heidemarie Stefanyshyn-Piper costă nici mai mult nici mai puţin de 100.000 de dolari. Ea însăşi recunoaşte că cel mai greu i-a fost să îşi privească colegii în ochi la întoarcerea din ieşirea în spaţiu în care a comis greşeala.

Doamna Stefanyshyn-Piper a efectuat ieşirea în spaţiu cu scopul de a curăţa o articulaţie a panoului solar al staţiei. Unul dintre pistoalele cu lubrifiant pe care le avea în geanta cu scule a împroşcat interiorul trusei. Astronautul a încercat să cureţe trusa, însă în timpul operaţiunii geanta a plutit departe de Staţia Spaţială.

Pentru o secundă, astronautul mărturiseşte că s-a gândit să o prindă însă “apoi m-am gândit că aş înrăutăţi lucrurile şi cel mai bun lucru ar fi pur şi simplu să o las să se îndepărteze”. Pentru un timp, geanta a plutit în apropiere de Staţie, însă era de aşteptat ca aceasta să iasă din robită şi să se îndepărteze definitiv. Astronauţii mai au pe Staţie doar o singură geantă cu scule, care va trebui să le ajungă pentru următoarele trei ieşiri în spaţiu programate pentru operaţiunile la articulaţia panoului solar.

În timp ce în spaţiu se desfăşura această mică dramă, în interiorul Staţiei, unul dintre păianjenii aduşi pentru experimente a reuşit să evadeze şi se ascunde pe undeva. Până să fie preocupaţi de dispariţia păianjenului, astronauţii au remarcat că cele două artropode nu mai ţes pânze simetrice, ci, sub influenţa condiţiilor de trai în gravitaţie zero, ţes pânze tridimensionale şi fără nici o simetrie.

Tags: statia spatiala internationala  astronauti  scule  trusa  
4139 vizite
Distribuie pe