Într-un articol publicat în PLos Biology, doi cercetători argumentează că nu există o bază ştiinţifică, ci una superstiţioasă, pentru interzicerea căsătoriilor între verişorii primari.Copiii acestora au într-adevăr mai multe şanse de a avea malformaţii genetice, dar aceste şanse sunt mult mai mici decât se credea pănă acum, atât de mici încât aceste şanse ar putea fi neglijate.
În prezent, căsătoria între verişori primari este interzisă în Romania. În Statele Unite, 31 din cele 50 de state americane interzic acest tip de căstătorie, sau îl permit doar când din căsătorie nu pot rezulta copii (de exemplu, dacă unul din parteneri este steril, sau dacă are vârsta dincolo de vârsta reproducerii).
Conform agenţiei naţionale americane de consiliere genetică (US National Society of Genenetic Counselors), aceşti copii au o şansă cu 2% mai mare pentru riscuri de malformaţii genetice şi cu 4% mai mare pentru riscul de a muri în copilărie. Totuşi, subliniază ei, femeile peste 40 de ani prezintă un risc şi mai mare de a naşte copii cu malformaţii genetice şi totuşi nimeni nu le interzice să facă copii. De asemenea, nici pacienţilor unor boli genetice grave nu li se interzice reproducerea. Şi totuşi, verişorilor primari care se iubesc aceasta le este interzis de societate.
Citiţi mai multe pe ŞtiintaAzi.ro