Locale Altele
Duminica, 3 Martie 2024
Dum, 3 Mar 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieEvenimentITAstronomieBiologieClimaGadgetEnergiaAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Premieră mondială: cancerul a fost decodificat genetic
Cotidianul  - Joi, 6 Noiembrie 2008
O echipă de la Universitatea din Washington a căutat diferenţele dintre celulele sănătoase şi cele bolnave după ce le-au secvenţiat ADN-ul, informează StiintaAzi.ro. A găsit zece astfel de deosebiri, sub forma unor noi gene, dintre care doar două erau asociate până acum cancerului.

Oamenii de ştiinţă sunt convinşi că toate sunt legate însă de declanşarea bolii. Dintre cele opt gene noi, trei acţionează, în mod normal, pentru a înăbuşi creşterea tumorii, patru facilitează creşterea celulelor, iar ultima ar putea decide modul de pătrundere a medicamentelor într-o celulă, explică Reuters.

Celulele sănătoase au fost prelevate din pielea unei paciente suferind de o formă avansată de leucemie, cele canceroase din măduva osoasă, înainte de începera tratamentului cu radiaţii, care atrage de regulă mutaţii genetice.

Pacienta avea în jur de 50 de ani şi a murit la scurt timp după, însă cercetătorii au reuşit să analizeze mutaţiile celulelor sale canceroase şi au observat că nu este suficient ca o formă de cancer să fie asociată cu o singură genă sau o singură mutaţie genetică, ci luate toate în ansamblu.

Dincolo de această premieră mondială, a fost şi pentru prima dată când a fost decodificat genomul unei persoane bolnave de cancer, tehnica fiind confirmată cu succes şi urmând a fi aplicată şi altor tipuri de cancer, în căutarea unor tratamente. Mai ales că, astăzi, metodele de secvenţiere devin tot mai rapide şi mai ieftine.

Un exemplu sunt două studii prin care au fost decodificate genomul unui nigerian şi al unui chinez la preţuri mult mai mici decât în trecut şi în decurs de câteva luni, ceea ce înseamnă că, în curând, oamenii de ştiinţă vor putea secvenţia cu mai multă uşurinţă ADN-ul a mii de oameni pentru înţelegerea genetică a bolilor, scrie Technology Review .

În ultimii zece ani, costul descifrării genomice a scăzut considerabil. În timp ce preţul de referinţă pentru o astfel de practică a fost de 300 de milioane de dolari în cadrul ambiţiosului Genome Project, pentru genomul controversatului genetician James Watson s-au cheltuit doar între unu şi două milioane de dolari. Mai mult, cel al chinezului a costat 500.000 de dolari, potrivit Reuters  , iar cel al nigerianului s-a ridicat la circa 250.000, după o muncă de doar două luni.
Tags: cancer  genom  decriptare  
4575 vizite
Distribuie pe