Locale Altele
Luni, 6 Februarie 2023
Luni, 6 Feb 2023
Călători prin Ariile Protejate „Râul Tur”
Societatea Carpatină Ardeleană  - Vineri, 9 Noiembrie 2012

În aceste zile pot fi observate un număr foarte mare de păsări migratoare care-și petrec odihna binemeritată în Ariile Protejate „Râul Tur”, beneficiind de liniștea şi de resursele de hrană ale zonei.
 

 

În următoarele zile-săptămâni vor putea fi observate o serie de specii de păsări ocrotite, care nu cuibăresc în ţara noastră, dar pe parcursul migrației spre zonele de iernare poposesc în Ariile Protejate „Râul Tur”.
 

 

În special luciile mari de apă, cum ar fi heleşteele de la Bercu Nou şi lacul de acumulare Călineşti-Oaş, sunt locurile preferate de păsările călătoare. Astfel de zone asigură în primul rând adăpostul şi liniştea necesară pentru odihna păsărilor, iar în al doilea rând bălțile, malurile nămoloase, stufărișurile și pajiștile întinse constituie și o masă bogată, o resursă importantă de hrană pentru refacerea energetică a lor.

 

Dintre speciile care pot fi observate trebuie să menționăm fluierarii cu picioare roşii, ploierii aurii, egretele mari şi mici, raţele sunătoare, raţele fluierătoare, raţele suliţar, nagâţii, cormoranii mari, precum și ferestraşii mari şi mici.

 

Din mulțimea de păsări, o atenție deosebită trebuie acordată gârliței mari, o specie de gâscă. Potrivit celor relatate de Kiss István, specialist ornitolog al Societății Carpatine Ardelene – Satu Mare şi ranger al Ariilor Protejate „Râul Tur”: „în zilele trecute a fost o perioadă când un grup de gârlițe mari, alcătuit din 1.500 de indivizi, a poposit în zona heleşteelor din Bercu Nou. Această pasăre migratoare își întrerupe cu o mare plăcere călătoria de aproximativ  5.000 – 6.000 km ca să se odihnească în aceste zone.”
 

 

Nici această specie nu cuibăreşte în ţara noastră. Începe migrarea din regiunea de Nord-Vest a Siberiei şi ajunge până în Franţa, Germania, dar unele stoluri rămân în Bazinul Carpatic. 

 

În perioada imediat următoare sunt așteptate în Ariile Protejate „Râul Tur” și speciile de păsări care iernează la noi, asigurând momente de satisfacție ornitologilor și iubitorilor naturii. În vederea protejării populațiilor acestor păsări migratoare și oaspeți de iarnă trebuie menținută starea naturală a ariilor protejate.

10407 vizite
Distribuie pe