Locale Altele
Marti, 5 Decembrie 2023
Marti, 5 Dec 2023
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoEvenimentAutoMotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Maşina nouă pierde 20% din valoare după primul an
Gāndul  - Miercuri, 6 Ianuarie 2010

Īn mod normal, o maşină nouă īşi pierde 20 la sută din valoare īn primul an de rulare, dacă nu a fost implicată īn nici un incident şi este cu revizia la zi.

La devalorizarea unei maşini contribuie atāt modul īn care a fost exploatată, cāt mai ales dinamica de pe piaţa auto care poate īnsemna apariţia aceluiaşi model cu facelift, apariţia unui model nou al aceleiaşi mărci sau lansarea unui model nou īn acelaşi segment de piaţă.

Īn ultimul an s-a observat că romānii preferă să-şi cumpere o maşină la māna a doua oricāt de veche decāt să renunţe complet la autoturism.

Mai mult, şi dealerii de maşini noi şi-au făcut divizie de maşini rulate, atāt cu modele returnate de clienţii care nu au mai putut plăti leasingul, fie cu maşini care au fost utilizate de angajaţii companiei sau ai partenerilor. Nici măcar preţul taxei de poluare de cāteva sute de euro nu a influenţat alegerea consumatorilor de piaţa autohtonă care au cumpărat la māna a doua de la Dacie pānă la BMW.

La ce te uiţi cānd iei maşină la māna a doua

Victor Preda, şef de service, spune că romānii īşi asumă riscuri atunci cānd aleg un model second hand. "Īn general, maşinile rulate sunt date cu kilometrajul peste cap sau au diferite piese sparte şi lipite cu adezivi care ţin cāt să vāndă maşina. E destul de greu să īţi dai seama dacă maşina e bună sau nu īnainte să o cumperi pentru că cei care trăiesc din asta ştiu cum să le ascundă defectele", susţine specialistul. Preda spune că ideal ar fi să putem testa maşina īnainte de a o cumpăra. Dacă nu īi putem face o verificare computerizată care ne arată tot istoricul maşinii, ar trebui măcar urcată pe rampă, verificată caroseria, motorul şi roţile.

Volkswagen, Opel şi Dacia se vānd şi noi, şi rulate

Conform statisticilor, cele mai vāndute mărci pe piaţa romānească sunt Opel, Volkswagen şi Dacia, atāt noi cāt şi second hand. Tudor Bratu, redactor-şef la revista ProMotor, spune că maşinile care se vānd cel mai bine sunt cele care īşi păstrează valoarea, ca produs, cel mai mult timp. "Dacă ne gāndim la bani, maşinile care nu īşi pierd valoare sunt modele exotice, cum este de exemplu BMW 850 csi. Considerat un eşec pentru nemţi - pentru că a fost prea avansată pentru momentul la care a fost lansată, - şi acum costă destul de mult. Īn general īnsă, valoarea unei maşini depinde de piaţa unde este vāndută. La noi, maşinile care nu īşi pierd valoarea repede sunt Volkswagen, Opel, Audi şi BMW", susţine Tudor Bratu. Explicaţia este simplă: aceste maşini se vānd bine noi şi sunt căutate şi pe piaţa de rulate pentru că sunt fiabile şi sigure pentru şofer. Īn plus, dacă o maşină nouă se schimbă după circa trei ani, cei care cumpără la māna a doua īşi schimbă autoturismul mai des. Astfel, o dată intrată pe piaţa de rulate, o maşină poate avea şi trei proprietari īn cinci ani, cea ce īnseamnă că produsul respectiv a fost vandabil.

Tags: masina  second hand  
12166 vizite
Distribuie pe