Locale Altele
Marti, 26 Mai 2020
Marti, 26 Mai 2020
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoEvenimentAutoMotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Automobilele vor zbura din 2009
Cotidianul  - Luni, 13 Octombrie 2008
M400 Skycar este cel mai mare proiect al companiei Moller Int., din California, la care fondatorul Paul Moller visează de la 15 ani, scrie publicaţia „LiveScience“.

 
De la primele schiţe de elicopter, americanul şi-a pus în gând să lanseze deasupra şoselelor aglomerate autovehicule zburătoare pentru publicul larg. Acum are în lucru două modele funcţionale: M400 Skycar, perfect pentru drumeţii mai lungi de 80 de kilometri, şi M200X Neuera, ce poate fi folosit atât de fermieri, cât şi de armată şi de autorităţile vamale. M400 Skycar, aflat la trei ani distanţă de ieşirea pe piaţă, se aseamănă cu o maşină sport de segment mic, cu botul ascuţit, colorată într-un roşu luminos şi prevăzută cu două seturi de elice pentru decolare şi un habitaclu din plexiglas, pentru patru călători. 

În viziunea lui Moller, noul autoturism va putea zbura de la 200 km/h, la nivelul mării, la peste 600 km/h la înălţimi de aproape 8.000 de metri.

Celălalt model, pregătit în producţie limitată pentru 2009, aduce cu un OZN de două persoane. La fel de rapid precum un autoturism obişnuit, acesta poate rula la viteze cuprinse între 120 şi 160 km/h, fiind proiectat să concureze cu ATV-urile moderne şi având astfel destinaţii nelimitate. 

Cele două zburătoare pot să decoleze, să aterizeze şi să zboare vertical graţie a două elemente-cheie: motorul, capabil să producă o cantitate imensă de energie într-un spaţiu foarte strâmt şi să genereze câte doi cai-putere pentru fiecare kilogram al vehiculului, şi sistemul artificial de stabilizare, ce adună o dată la fiecare câteva milisecunde informaţii precum schimbări în viteza aerului, ale accelerării şi ale poziţiei, dictându-i motorului cum să ajusteze viteza pentru a menţine stabilitatea. 

Astfel, acesta din urmă le permite oamenilor de rând să piloteze fără a avea nevoie de cursuri speciale. Asta în timp ce motorul rotund şi „uşor de ascuns“ se anunţă mai puternic, silenţios, sigur şi mai ecologic decât cel al autoturismelor de şosea, graţie etanolului cu care este alimentat. În cazul unei ciocniri, riscul unei explozii este anulat de amestecul de etanol şi apă. Paul Moller estimează că M200X Neuera va fi vândut cu 100.000 de dolari bucata şi ar putea ajunge chiar la jumătate din acest preţ. De cealaltă parte, M400 Skycar va sări de 100.000 de dolari.
Tags: masina zburatoare  m400  skycar  
1838 vizite
Distribuie pe